Nagy evezős diplomáciai siker Luzernben

evezés, tömegjelenet nagyhajókkalKomoly sportdiplomáciai sikert ért el a magyar evezőssport azzal, hogy a Nemzetközi Evezős szövetség (FISA) vasárnapi döntése értelmében 2015-ben Magyarország rendezheti meg a „Coupe de la Jeunesse” nevet viselő, tizennyolc éven aluli evezősöket a rajtvonalra szólító nagyszabású nemzetközi versenyét. A szegedi helyszínnel megjelölt pályázat az olaszországi Varese elől vitte el a rendezés jogát.

Amint a magyar szövetséget képviselő dr. Mészáros László nemzetközi versenybíró a döntés helyszínéről, Luzernből tájékoztatta dr. Kokas Pétert, a MESZ alelnökét, az 1985-ben először kiírt sorozatot többségi döntéssel ítélték a magyaroknak.

A sorozatot életre hívó tizenkét ország azon tizennyolc év alatti evezősei nevezhetők, akik az adott évben versenyben voltak az ifjúsági világbajnokságon való részvétel jogáért, de lemaradtak a Vb-ről. Így tulajdonképpen egy B-világbajnokságot rendezhet majd Magyarország a tizennyolc éven aluliak részére, amely eseményre rendszeresen négyszáz körüli nevezés érkezik.

A Jeunesse de la Coupe tisztségviselői között nincsen magyar, így a Luzernben hozott döntés még értékesebb. E verseny megrendezése jelentősen erősítheti Magyarország pozícióit egy későbbi, rangosabb világverseny megrendezésének elnyerésére. Mint ismeretes, hazánk már 2011-ben is nagyon közel állt ahhoz, hogy elnyerje az idei felnőtt Európa-bajnokság megrendezésének jogát. Az akkori szavazáson előbb 13-13-as döntetlen alakult ki a két pályázó, Szeged és Sevilla között, s csak a második fordulóban dőlt el egyetlen (ismeretlen) átálló jóvoltából a versengés Sevilla javára.

 

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.