Nagy László száz százalékot ígér a szlovénok ellen

kezi_Nagy László lő, 440

A helyzetet felesleges túldramatizálni. Hisz önmagában is elég drámai, mert a magyar férfikézilabda-válogatott, az egész szakág, sőt a sportág középtávú jövőjét határozhatja meg a szlovének elleni vb-pótselejtezős párharc június 8-án és 15-én, a két, előttünk álló vasárnapon. A magyar keret igen ellentétes forrásokból, boldog szegediekből és törődött veszprémiekből táplálkozott, de Nagy László száz százalékot ígér.

Csakúgy, mint négy évvel ezelőtt, megint magyar-szlovén párharc zajlik a vb-részvételért. 2010 júniusában két gólos ljubljanai vereségét követően Veszprémben favoritként várta a visszavágót csapatunk, ám a második félidő derekára összesítésben mínusz hétre állt. Ám a 12 gólt vágó Iváncsik Gergő, a hajrában emberfelettit nyújtó Nikola Eklemovics, valamint Bernd Methe ás Reiner Methe révén végül sikerült 28-25-re nyerni és 53-52-es összesítéssel továbbcsúszni. Hogy a két utóbbi úrban kiket tisztelhetünk? Ja, a német játékvezetőket, azért ezt se feledjük. Egyrészt azért ne, mert ha a bírókkal gyűlik meg a bajunk, hajlamosak vagyunk szelektíven gondolkodni és emlékezni, másrészt azért se, mert tudatosítsuk: irtózatosan kemény ellenfél vár együttesünkre.

A szlovének a tavalyi, spanyolországi vb-t a 4. helyen zárták, az idei, dániai Eb-re viszont ki sem jutottak, mert Izland és Fehéroroszország mögött bent ragadtak a selejtezőben. A Golden League sorozat áprilisi, dániai tormáján aztán legyőzték a franciákat, és most abban is bízhatnak, hogy a veszprémi első után ezúttal ők rendezik a második felvonást június 15-én Velenjében.

Ami a mieinket illeti, igen eltérő fizikai és mentális állapotban toppanhattak be az összetartásra. A szegedi Mikler, Tatai, Ancsin, Balogh, Ilyés, Vadkerti és Zubai az EHF-trófea büszke birtokosaként, némi pihenő után, a veszprémi Gulyás, Nagy László, Schuch és Iváncsik Gergő bezzeg az egy héttel ezelőtti kölni Final Four minden friss nyűgével. Nagy ennek ellenére úgy nyilatkozott, ahogyan ilyen helyzetben egy vérbeli profinak kell: „Biztos vagyok benne, hogy mentálisan és fizikálisan is százszázalékos állapotban leszünk vasárnapra.”

No és hogy milyen helyzetben, azt Vetési Iván, a sportági szövetség elnöke vázolta: „A párharc azért bír különös jelentőséggel, mert nem a közeli jövőt, hanem a válogatott helyét középtávon határozza meg.”

Valóban, hiszen Velenjéből egyenes út vezethet a jövő januári katari vb-re, onnan a 2016 tavaszi olimpiai selejtezőre, majd arról reményeink szerint Rióba. Aki azonban már az első lépést elvéti, az roppant rögös terepre tereli önmagát, és bár a 2016-os, lengyelországi Eb kínál még egy lehetőséget a pótvizsgára, azon a szinten már elvétve sem osztanak jelest.

Kilenc párharc
A 2015. januári világbajnokság 24 helyéből 8 már foglalt: Katar a rendező, Spanyolország a címvédő, Franciaország, Dánia és Horvátország a három további legjobb európai, Tunézia, Algéria és Egyiptom a három legjobb afrikai válogatott jogán kapott kvótát.

 Kontinensünket a fentiek mellett még 9 hely illeti meg, ezekért a mostani és a következő hét végén 9 párharc zajlik, ebben a párosításban: Magyarország–Szlovénia, Románia–Svédország, Lengyelország–Németország, Görögország–Macedónia, Szerbia–Csehország, Oroszország–Litvánia, Bosznia-Hercegovina–Izland, Ausztria–Norvégia, Montenegró–Fehéroroszország.

(Forrás: MNO.hu)

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.