Nagy siker volt az olimpiai témák gyűjtőinek találkozója

Az olimpiai témák gyűjtőinek nemzetközi találkozójára szeptember 28-án, szombaton került sor a SYMA csarnokban. Az élénk érdeklődés mellett lebonyolított, nemzetközi összejövetelen elsősorban a cserék domináltak, de természetesen voltak készpénzes adok-veszek akciók is. E sorok írója például sokáig kokettált egy hivatalos görög olimpiai bizottsági zászlóval, amely végül gazdájánál maradt.

Gyűjtők9_Borovitz Tamás_6-7 ezer jelvény

Természetesen néhány, e témában kiemelten jegyzett nagyság is tiszteletét tette. A saját bevallása szerint is legalább 6-7 ezer, olimpiai tárgyú jelvénnyel rendelkező Borovitz Tamás az egyes számú asztalt foglalta le.

Borovitz úr – aki civilben a Budapest XVI. kerületében nagy sikerrel működő „Varjú Vilmos Olimpiai Baráti kör” első embere – rövid beszélgetésünk során többek között azt is elmondta, hogy egészen véletlenszerűen kezdett el a témával foglalkozni. Az 1948-as, londoni olimpiáról hazatért, sikeres magyar küldöttség tagjai a Nagykörúton vonultak, amikor egy, általa nem ismert sportoló kilépett a sorból és az ő kabátjára rászúrt egy jelvényt.Gyűjtők5_Zdenek Kucera érmek, jelvények

Ez volt az első, e témába vágó élménye. A következő, minőségi ugrást az 1972-es, müncheni olimpiai jelentette Borovitz Tamás számára. Ekkor a röplabda szövetség főtitkáraként lehetett ott az ötkarikás játékokon és mivel itthon jócskán felpakolt a szövetség jelvényeiből, komoly cseréket sikerült végrehajtania.

Gyűjtők7_Sydney, női kézilabda_Balássy László

 Természetesen voltak ott mások is. Az „autogramvadász” jelzőt kiérdemelt MOB-munkatárs, Balássy László például szekrényre való gyűjteményéből csak egyetlen dossziét hozott magával. Ebben is óriási anyag volt felhalmozva. Többeknek is tetszését vívta ki például a 2000-es, Sydneyben volt olimpián ezüstérmes női kézilabda válogatott tagjainak fényképeik alá begyűjtött szignója, ahol a tragikusan eltávozott Kulcsár Anita kézjegye is látható.

Gyűjtők2_KatonaA, RejtőI, BóbisI, MohácsiF

 

  Balról: Katona András, Rejtő Ildikó, Bóbis Ildikó, Mohácsi Ferenc

A rendezvényen számos, olimpiai érmes is megjelent, emelve ezzel is a találkozó színvonalát. Ott volt a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Jakabházyné Mező Mária és Győr Béla elnökségi tag is. (Alsó képünköün balról Mohácsi Ferenc, Jakabházyné Mező Mária és dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója.)

Gyűjtők4_MohácsiF_JakabházyM_SzabóL

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.

Comments are closed.