Négy évvel meghosszabbították az Olimpikon Életút Programot

Kovacs_AgiHarminc hazai felsőoktatási intézménnyel kötött szerződést, így újabb négy évre biztosította a 2002-ben létrejött Olimpikon Életút Program további működését a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

A kontraktusokat szerdán a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a MOB közös ülését követően írták alá a Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az eseményen részt vett több korábbi olimpikon is – így Kovács Antal, Steinmetz Barnabás és Steinmetz Ádám -, aki a program keretén belül szerzett diplomát.

“A kiélezett küzdelemben minden perc, minden pillanat fontos. Ebben az állandó küzdelemben érthető, ha talán maguk a sportolók sem érzik át, mennyire fontos a tanulás. Ez a kezdeményezés ebben segít” – mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke, aki szerint a program létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2002-es elindulása óta 21 sportágból 408 olimpikon vett benne részt.

Mezey Barna, az MRK elnöke leszögezte, a mai világban a sportolók szerepe kiemelten fontos, mivel az ifjúság előtt ők állhatnak példaképként.

“Segítséget szeretnénk nyújtani. Nem igazságtalan előnyöket, kivételezést akarunk biztosítani, hanem az elért teljesítmény megfelelő honorálását” – mondta az ELTE rektora.

“A bolognai rendszerben nem igényel különösebb erőfeszítést egyéni órarendek összeállítása, ugyanakkor egy-egy olimpikon jelenléte, sikeréhsége a többi tanulót is motiválja jobb eredmények elérésére, ami minden intézmény érdeke” – nyilatkozta az MTI-nek Vass László, a programba 2009-ben belépett Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) rektora.

A programhoz idén négy újabb felsőoktatási intézmény csatlakozott, így összesen harminc egyetem és főiskola irányítója írt alá négy évre, azaz 2017 nyaráig szóló szerződést.

“A tanulás az én életemben talán még a sportnál is fontosabb volt” – mondta Kovács Ágnes (a képen), Sydney olimpiai bajnoka, aki 2001-ben, még az Életút Program beindulása előtt döntött úgy, hogy Amerikában szerez diplomát. “Nehéz lenne megmondani, ha egy évvel korábban indul a program, akkor itthon maradok-e, de az biztos, hogy az elmúlt tizenegy esztendőben számos olimpikonunknak jelentett óriási segítséget, alternatívát”

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.