Négy magyar bronz a törökországi judós GP-ről

csel_Samsun_Ungvári, jobbszélen, bronz     A kép jobbszélén Ungvári Miklós

Ragyogóan szerepeltek a magyar judósok a törökországi Grand Prix-viadalon: a százezer dolláros összdíjazású tornán Ungvári Miklós (a kép jobb szélén), Ungvári Attila, Karakas Hedvig és Gercsák Szabina is a dobogó harmadik fokára állhatott, Hagyó Gábor és Vér Gábor pedig a hetedik helyen végzett.

Az egy héttel korábbi grúziai GP-hez képest kétszer akkora mezőny indult harcba az érmekért Samsunban, negyvennégy ország összesen háromszázötvenegy judósa lépett tatamira a három nap során.

Az egy héttel korábbi grúziai GP-hez képest kétszer akkora mezőny indult harcba az érmekért Samsunban, negyvennégy ország összesen háromszázötvenegy judósa lépett tatamira a három nap során.

A mieink közül az első napon Karakas Hedvig (a képen jobbról a második) szerepelt a legjobban, a Honvéd-Kipex 57 kilogrammos vb- és Eb-bronzérmes sportolója a török Cin és az azeri Huseynova elleni ipponokkal kezdett, majd vazarival legyőzte az olimpiai bronzérmes brazil Quadros-t is.

csel_Samsun_Karakas Hedvig_jobb2

Karakas Hedvig (jobbról a második) biztató részsikereket ért el

Az elődöntőben szoros meccsen, egy jukóval alul maradt a későbbi aranyérmes francia Blot-val szemben, de a bronzmeccsen sikerült javítani: a kétszeres Európa-bajnok osztrák Flizmoser több intést gyűjtött, mint a magyar judós. Hédi ezzel tovább javít világranglistás pozícióján, várhatóan hosszú idő után visszakerül a legjobb tizenöt közé!

A nyitónapon lépett tatamira a 66 kilogrammos Hagyó Gábor is, a Honvéd-Kipex U23-as Európa-bajnoka két ippongyőzelemmel kezdett, majd kikapott a későbbi ezüstérmes francia Korvaltól és a világranglistán harmadik brazil Chibanától, így a hetedik helyen végzett. Az 52 kilogrammos Maros Barbara (Honvéd-Kipex) a szlovénok Európa-bajnoki ezüstérmese, Nareks ellen vereséggel kezdett, és már nem kapott javítási lehetőséget.

Szombaton a 63 kilogrammosok között ismét remekül szerepelt a tizenhét esztendős Gercsák Szabina. A Hell-Miskolci JC ifjúsági világ- és Európa-bajnoka sorra nyerte a meccseit, előbb a türkmén Szultanovát intézte el ipponnal, majd az osztrák Drexlert jukóval, a német Trajdost pedig vazarival győzte le.

Az elődöntőben a marokkói Zouak megállította a magyar tini menetelését, de a bronzmeccsen ismét nagyot alkotott Flórusz János tanítványa, aki leiskolázta az amerikai Martint. Ezzel Gercsák Szabina (a képen a jobbról a második) minden idők második legfiatalabb Grand Prix-érmese lett, tizenhét évesen és kétszázhatvanhárom naposan állhatott dobogóra, a csúcstartó, a japán Jamamoto Anzu mindössze tizennyolc nappal volt nála fiatalabb, amikor két éve ezüstérmet szerzett Düsseldorfban…

A 70 kilogrammosoknál a nemzetközi mezőnybe is visszatért Hegedűs Dóra: a huszonhárom esztendős, korábbbi EYOF-győztes judoka egyészen pontosan hét évvel ezelőtt, 2007 áprilisában vívta utolsó nemzetközi meccsét, alighanem ő is egyfajta csúcstartó lett ezen a napon. A Wadokai JC versenyzője ráadásul sikerrel vette az első akadályt, ipponnal győzte le a török Onert, s bár a második meccsen alul maradt az izraeli Wildikannel szemben, sikeresnek tekinthetjük a visszatérését.

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós nem volt boldog, amikor az „új judóról” beszélt edzőjével, Bíró Tamással. A Közgép-Ceglédi VSE klasszisa ebben az évben már két GP-n próbálkozott, Düsseldorfban egy győzelem és egy vereség után búcsúzott, Tbilisziben pedig mindjárt az első meccsén veszített az olimpiai bajnok grúz Savdatuasvilivel szemben. A ceglédiek edzője szerint akár jól is jöhetett ez a két korai búcsú, úgy érezte, hogy a történtek eléggé felpaprikázták Ungit, s lám, igaza lett, háromszoros Európa-bajnokunk egy hét alatt változtatott a judóján.

Samsunban nagyon szoros volt az első két meccse, a török Yilmaz és a cseh Sedmidubsky ellen is intéssel nyert, majd az ukrán Szorokát vazarival győzte le. Az elődöntőben is az intések domináltak, s ezúttal egészen a leléptetésig büntették a magyar judóst, aki aztán a bronzmeccsen javított, ipponnal győzte le a svéd Macias-t, ezzel pályafutásának huszonkilencedik érmét szerezte meg az IJF Világkupa-sorozatában!

Ungvári Miklós öccse, Attila (a képen jobbról a másoik) is kitett magáért Samsunban, az első három meccsén három ippont jegyeztek a neve mellé, a negyeddöntőben aztán alul maradt a német Wieczerzakkal szemben. A vigaszágon az orosz Magomedov nem állt ki ellene, a bronzmeccsen az ugyancsak orosz Habacsirov azonban ott volt a tatamin, de eggyel több intést kapott, mint a magyar versenyző. Ezzel Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE) megszerezte a bronzérmet, 2013-as visszatérése óta ez a harmadik érme az IJF Világkupa-sorozatában, s egyben ez az eddigi legrangosabb sikere is.

Egy nagy magyar sorozat ért véget ebben a súlycsoportban. Krizsán Szabolcs 2013. szeptembere óta veretlen volt az IJF-versenyein, azóta megnyerte a rijekai Grand Prix-t, valamint a minszki és a szófiai European Opent is. Samsunban is jól kezdett, vazarival vezetett a moldovai Duminicu ellen, ám egy pillanatnyi rövidzárlatot kihasználva a moldovai fordítani tudott, a Honvéd-Kipex judósa pedig nem kapott javítási lehetőséget.

A 90 kilogrammos Vér Gábor két ippongyőzelem után két vereséggel búcsúzott, így a Honvéd-Kipex judósa a hetedik helyen végzett. A huszonkét éves junior-vb bronzérmes judósunknak szüksége volt már egy kis sikerélményre, s az első két meccsen mutatott judóból bátran építkezhet.

A magyar válogatott tehát négy bronzéremmel és két hetedik helyezéssel térhet haza Törökországból, ezzel a teljesítménnyel az éremtáblázat tizenötödik helyét sikerült megszerezni. Az élen némi meglepetésre Németország zárt (4 arany-, 4 ezüst és 3 bronzéremmel), megelőzve Franciaországot (3, 1, 4) és Oroszországot (2, 1, 2).

Most szorgos hetek következnek a válogatott versenyzőink életében, keddtől Tatán EJU-táborban gyűjtik majd a küzdelmi tapasztalatokat, aztán a formát élesítik az április 24-én rajtoló franciaországi Európa-bajnokságra…

(Forrás: judoinfo.hu)

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.