Négy magyar szumózó utazhat Kolumbiába

Bár a szumózók több, figyelmet érdemlő eredményt is elértek az utóbbi Ancsin László_JPévekben, ám mivel ez a sportág nem szerepel az olimpiák műsorán, így művelői semmiféle extra kedvezményben nem részesülhetnek. Az utóbbi években több vihart is túlélt a hazai szumózók szövetsége, s ahogy az lenni szokott, az elnökcserékkel együtt szinte törvényszerűen megingott a gazdasági egyensúly is. Most a 12 milliónyira duzzadt mínusszal is a legújabb elnöknek, Ancsin Lászlónak és vezető társainak, az elnökség tagjainak kell megbirkózniuk.

– Rendkívül nehéz az alaphelyzetünk – summázott a korábban birkózóként, a kötöttfogásúak mezőnyében is többszörös bajnoki érmes, a Magyar Birkózó Szövetség elnökségének jelenleg is tagja, Ancsin László. – Éveken át törlesztgetnünk kell a felgyülemlett adósságot, miközben élversenyzőink gyakran a saját költségükre indulnak a nemzetközi erőpróbákon.

– A nem olimpiai sportágak legrangosabb versenyén, Kolumbiában négy magyar szumózó is képviselheti majd színeinket.

– Ez az adott alaphelyzetben rendkívül szép részsikernek számít – hangsúlyozta a magyar szövetség elnöke. – A rangsoroló viadalok alapján négy kvótát szereztek legjobbjaink. Ennek köszönhetően Forgó Fruzsina a 65 kilósok között, Kálló Györgyi és Makai Erika nehézsúlyban veheti majd fel a harcot, a férfiaknál pedig a 115 kilósok mezőnyébe bekerült Kalmár István képviselheti Magyarországot. Edzőként az egykori kötöttfogású nehézsúlyú birkózó Európa-bajnok, Rovnyai János, bíróként pedig Szakály László utazhat a világjátékokra.

– Az utóbbi hetekben bőven volt nemzetközi eseményük, ahol megmutathatták, mire is képesek?

– Sajnos, Európában két, egymással párhuzamosan működő szövetsége van a sportágnak, az egyik Ukrajnában, a másik Németországban működik. Ennek a különcködésnek valahol a sportág issza meg a levét. Mi az ukrajnai „vonulathoz” csatlakoztunk, s szerencsére a japánok által vezetett világszövetség is ezt a szekciót támogatja. A japánok nem titkolt célja, hogy a két európai szövetséget rábírja az egyesülésre. Jómagam egyébként ígéretet kaptam arra, hogy az „ukrajnai” szövetség elnökségi tagja leszek.

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.