Négy-öt falkavezér kell a pólóválogatottba!

Nem volt nehéz dolga a pólóválogatott bővebb keretének összeállításakor, mert a bajnoki rájátszás nem hozott meglepetés-teljesítményeket; a kiélezett meccseket hiányolta, az ilyen helyzetek kezelését akarja megtanítani Benedek Tibor szövetségi kapitány a barcelonai vb-re készülve. A szakvezető a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában jelezte: a szerbeket látja nagyon erősnek, a jó szerepléshez pedig négy-öt vezéregyéniség is kell a csapatában.

„Huszonnyolc játékost próbáltam ki eddigi kapitánykodásom alatt, belőlük 20 került be az induló keretbe, amit a világligára és a barcelonai vb-re majd 13-asra szűkítünk. A névsor már megszületett a fejemben a bajnoki rájátszás előtt, s utána sem kellett módosítanom rajta az ott mutatott teljesítmények alapján. Ilyen szempontból könnyű dolgom volt, a meglepetés-teljesítmények elmaradtak, bár hozzátenném: az egriek fiataljai kiemelkedően jól pólóztak” – mondta el Benedek Tibor.

„Az erőviszonyok hasonlóak, mint a korábbi években: minden csapat megváltozott kicsit a szerben kívül, ott csak edzőcsere történt. Fel kell térképezni taktikailag a riválisokat a nyáron az olimpiához képest, én most így ránézésre a szerbeket látom nagyon erősnek. Magunkat viszonylag jó helyre tenném az erősorrendben, bár kissé ismeretlenül, hisz a délszláv válogatottakkal még egyszer sem játszott az új magyar csapat” – latolgatott a szakvezető.

„Hogy ki lesz az igazi falkavezér, a kapitány meghosszabbított karja a medencében? Szeretném, ha ilyenből több is lenne. Csapatkapitány persze van, továbbra is Varga Dani lesz az, de a jó működéshez több vezéregyéniség kell, négy-öt ilyen típusú játékosra is szükség van, én így építem fel a válogatottat. Nem látom indokoltnak, hogy a bővebb keretbe bekerült öt olimpiai bajnok stabil helye veszélyben legyen, azt gondolom, ők mindannyian ott lesznek a szűkített, vb-re utazó keretben is. Ugyanakkor új csapatról van szó, így mindenki okozhat meglepetést a teljesítményével” – jelezte Benedek Tibor.

A kapitány kiemelte a legfontosabb nyári feladatot: „A barcelonai világbajnokságig a legtöbbet azon kell dolgoznunk, hogy a játékosok megtanulják: minden meccs az utolsó pillanatig tart. A mi taktikánk lényege: a védekezésre koncentrálva kevés gólt kapni, de ilyenkor viszonylag keveset is lövünk, tehát a gólkülönbség általában kicsi, gyakoriak a kiélezett helyzetek – ezeknek a helyzeteknek a kezelését kell elsajátítanunk.”

Benedek szerint ebből a szempontból nem segítette őt a bajnoki finis: „Egyáltalán nem voltak fordítások és kiélezett meccsek a rájátszás párharcaiban, bár nagyon jó mérkőzések akadtak, például a bajnoki döntő utolsó találkozója igazán tetszett. Fordítani azonban nem tudtak a csapatok sehol, ami nem kedvező a válogatottnak abból a szempontból, hogy kiélezett, egy-egy gólokon múló, az utolsó pillanatig nyitott tétmérkőzésekhez nem szoktatta hozzá klubjaikban a válogatott játékosokat.”

Forrás: DIGI Sport – Reggeli Start

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.