Nem játszanak, mégis nyerik a meccseket a csehországi cigányok

Csehország, TJ Roma, 440Csehországban úgy vezeti a tabellát a TJ Junior Roma futballklub, hogy még labdába sem rúgott. Senki nem akar velük játszani. A Cseh Labdarúgó Szövetség a Decin megyei kilencedik osztályban történteket vizsgálja, miután a TJ Junior Roma elnevezésű cigány klub úgy vezet, hogy az első két fordulóban nem jelent meg az ellenfél csapata. A szabályok értelmében mindkét mérkőzést a deciniek nyerték meg 3-0-ra, anélkül, hogy labdába rúgtak volna.

A jegyzőkönyv kedvéért: az első fordulóban Frantiskov csapata nem jelent meg hazai pályán, a második körben a Rybniste maradt otthon.

A csapatok a rendbontástól tartanak, ezért nem léptek pályára a cigány csapat ellen, legalábbis a körzeti elnök szerint. A Rybniste csapatának titkára hasonló véleményen van. „Senki sem tudja elképzelni, hogy milyen agresszív játékkal, és szóbeli vulgarizmussal találkoznának játékosaink, ha pályára lépnének. Inkább befizetjük a bírságot, de mi nem játszunk velük!”

A történet önálló életre kelt a Facebookon is, úgy tűnik, egy csapat kivételével, amellyel november közepén találkozna a TJ Romával, senki nem hajlandó kiállni ellenük, sőt, több klub aláírásgyűjtésbe kezdett a cigányok ellen.

A megyei kluboknak nincs pénzük biztonsági őrökre, az emberek félnek, ezért inkább lemondják a meccset, és befizetik a 3000 koronás (35 ezer forint) büntetést, ami még mindig kevesebb, mintha “szekuritiseket” fogadnának fel.

A decini TJ Roma 2011-ben alakult, amikor az FC Decin – szintén kizárólag cigányok alkotta csapata – helyett beugrott a bajnokságba. Ez utóbbi egyesületet Lokomotív Decin elleni helyi derbin történt súlyos rendbontásért azonnali hatállyal kizárták a helyi bajnokságból.

Az új cigány klub vezetői természetesen – ősi szokás szerint – égre-földre esküdöznek: nincs folytonosság a két csapat között, nem szeretnék, hogy ami az FC Decinnel megesett, velük is megtörténjen. Az edző azt mondja: a többi csapat “rasszizmus miatt nem áll ki ellenük, és ezzel fiatal játékosait büntetik, akik a pályán szeretnék legyőzni az ellenfelet”.

Hogy a TJ Roma futballcsapata játék nélkül jusson felsőbb osztályba, arra nincs esély, például a Dolní Habartice település csapata biztosan kiáll ellenük novemberben. De hogy addig kivel szemben fognak pályára lépni a békés roma fiatalok, senki nem tudja.

A harmadik fordulóban Vernericében lenne mérkőzésük, csakhogy a helyi csapat előre jelezte: visszalép a játéktól.

(SportGéza)

 

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.