Németh András az új kapitány

Németh András, Vetési Iván és Pálinger Katalin - Fotó: MKSZ

Németh András, Vetési Iván és Pálinger Katalin – Fotó: MKSZ

A Magyar Kézilabda Szövetség Németh András európai mesteredzőt nevezte ki a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának, a válogatott csapatmenedzsere pedig Pálinger Katalin lesz. Az MKSZ elnöke, Vetési Iván sajtótájékoztatón jelentette be: az új kapitánnyal a 2016-os riói olimpia végéig kötött szerződést a szövetség. A cél az, hogy a válogatott sikeres hazai Eb-szereplést követően jusson ki a 2015-ös világbajnokságra, majd az ötkarikás játékokra. 

– Kedden Norvégiában utolsó útjára kísértük Karl Erik Böhnt, aki éppen ma lenne 49 éves. KEB egyik utolsó üzenete, úgy érzem, nekünk is szólt, hiszen azzal bocsátotta útjára lányát, hogy az élet nem áll meg, folytassa útját. A keddi temetést követően nekünk is döntést kellett hoznunk arról, hogy ki vezesse tovább a magyar női kézilabda-válogatottat – mondta el a szövetség sajtótájékoztatóján Vetési Iván, az MKSZ elnöke. – Azt a csapatot, amelyről bátran mondhatom, hogy a világ egyik legjobbja, hiszen nem csupán Európa-bajnoki bronzérmes, hanem a decemberi világbajnokságon az összes együttes közül a legnagyobb küzdelemre késztette a későbbi világbajnok Brazíliát. A csapat egyik hívószava is Brazília, mégpedig a 2016-os riói olimpia, idén pedig olyan Európa-bajnokságot szeretnénk rendezni, amely a magyar válogatott eredménye miatt is felejthetetlen. Figyelembe véve az előzetes egyeztetéseket, a hazai és nemzetközi szakmai tapasztalatot, az eredményességet és a magyar kézilabdázás ismeretét, az új szövetségi kapitány keresése végén a szövetség elnöksége Németh András mellett tette le a voksát. András valamennyi kritériumnak megfelel, eredményei mellett nála behatóbban kevesen ismerik a magyar női kézilabdázást, segítője csapatmenedzserként a sportág egyik hazai legendája, Pálinger Katalin lesz. A szövetségi kapitánnyal az MKSZ a 2016-os olimpia végéig kötött szerződést, azzal a kitétellel, hogy amennyiben a csapat nem jut ki Rióba, a kvalifikációs folyamat lezárulását követően a megállapodást újratárgyaljuk. Céljaink ugyanakkor ambiciózusak: az idei hazai Európa-bajnokságon a legjobb négy közé szeretnénk jutni, a 2015-ös dániai világbajnokságon a cél az, hogy a csapat maradjon az elitben, jusson ki a riói olimpiára, amelyre pedig éremesélyesként érkezzen meg. Örök optimistaként azért szeretném, ha a jövő évi világbajnokság számunkra Rio szempontjából tét nélküli lenne, hiszen ne feledjük: az idei Európa-bajnok közvetlenül kijut az ötkarikás játékokra.

– Először is szeretném kifejezni részvétemet Karl Erik Böhn családjának. Köszönöm a Magyar Kézilabda Szövetség Elnökségének a bizalmat – hangsúlyozta Németh András szövetségi kapitány. – A tárgyalások során fontos volt számomra, hogy legyen idő a munkára, így hamarosan felkeresem a kiszemelt játékosok klubjainak vezetőit, és ott dolgozó kollegáimat, akikkel csak közös, összehangolt munka hozhatja meg a kitűzött cél elérését. Egy rövid és egy hosszú távú cél lebeg a szemünk előtt. A távolabbi cél természetesen a riói olimpia, amely meghatározza a magyar női kézilabdázás következő két és fél évét. A decemberi magyarországi Európa-bajnokság pedig olyan lehetőség, amely ritkán adódik egy edző, a játékosok vagy éppen a szurkolók életében. Szeretnénk, hogy a jelen klasszisaiból és a jövő reménységeiből álló válogatott a szurkolóink segítségével a lehető legjobban szerepeljen, és igazi csapattá érjen hazai pályán. Az már most biztos, hogy március végén, amikor az európai csapatok Eb-selejtezőt játszanak, mi Horvátországban szerepelünk majd felkészülési tornán a horvátok, valamint a közelmúltban lezajlott Afrika-bajnokság győztese, Tunézia és bronzérmese, Angola ellen. A nyári időszakot szeretnénk jobban felhasználni a közös munkára, hiszen ezzel nem zavarjuk meg a klubok bajnoki és nemzetközi kupaszereplését, és ezzel nem növeljük sportolóink nem csekély terhelését. A felkészülési tervet és a programot a lehetőségek megismerését követően hamarosan részleteiben is kidolgozzuk. Az utóbbi években külföldön végzett munkám által rengeteg nemzetközi tapasztalattal lettem gazdagabb, ezeket felhasználva szeretném, ha a magyar női kézilabda erejének megfelelően szerepelne a világversenyeken. Ehhez nagy segítséget adhat Pálinger Katalin is, aki nagy örömömre elvállalta felkérésemet. A teljes szakmai stáb összetétele napokon belül válik véglegessé.

– 2012 nyarán visszavonultam a kézilabdától, természetesen hiányzik a válogatott, éppen ezért örültem nagyon András és a szövetség megkeresésének – mondta el a magyar női válogatott új csapatmenedzsere, Pálinger Katalin. – Visszatérek tehát a válogatottba – a játékosok mellé, de természetesen a korábbiaktól eltérő szerepben. Minden erőmmel azon leszek, hogy azokkal a lányokkal, akikkel nem olyan régén még a pályán küzdöttünk céljainkért, most is együtt valósítsuk meg az álmainkat. Célom, hogy egyszerre tudjak a szakmai stáb tagjaként és játékos fejjel is gondolkodni, hiszen ez által reményeim szerint még eredményesebb lehet a magyar női válogatott, elsőként decemberben, a hazai Európa-bajnokságon.

MKSZ

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.