Nisihikori-Cilic finálé lesz New Yorkban

Marin CilicÓriási meglepetésre az Amerikai Nyílt Teniszbajnokság elődöntőjében az első és a második helyen kiemelt játékos is búcsúzott, így Kei Nishikori és Marin Cilic is karrierje során először jutott be Grand Slam-torna fináléjába.

Az első összecsapáson a japán teniszező nagy csatában nyerte meg az első játszmát Novak Djokoviccsal szemben, ám a második szettben olyan gyorsan vágott vissza a szerb, hogy úgy tűnt itt minden rendben. Annak ellenére, hogy Djokovics jószerével a teljes nyarat kihagyta, láthatóan visszarázódott a játékba. A fordulópontot a harmadik játszma jelentette, ahol Nishikori 4:1-re elhúzott, végül Djokovics rövidítésre mentette a dolgot, ám a tie-breakben csúnyán elbukott. A szerb játékos rengeteg hibájával jószerével saját magát verte meg. Az 1-2-es hátrányba került Djokovics ráadásul a negyedik szett elején gyorsan elveszítette adogatójátékát is, ráadásul Nishikori még egyszer brékelte és “kivégezte” Novakot. Ebben a játszmában Nishikori három bréklabdát hárított.

A 2 óra 52 perces mérkőzésen Djokovics hiába ütött 13 ászt, a szerb teniszező rengeteg hibával játszott. Nishikori szinte végig küzdött saját magával, ám döntő pillanatokban egy hajszállal felül tudta múlni Djokovicsot

A japán teniszező korábban mindössze egy GS-tornán jutott be a legjobb 8 közé. 2012-ben Melbourne-ben Andy Murray-től kapott ki a negyeddöntőben. Idén a US Openen öt szettben búcsúztatta Milos Raonicot (kanadai, 5.), majd Stanislas Wawrinkát (svájci, 3.) is.

A másik elődöntőben egészen más volt a képlet, a 198 centiméter magas horvát játékos lemosta a pályáról Roger Federert. A svájci játékos 9. US Open elődöntőjében sima vereséget szenvedett. A kitűnően adogató horvát játékos mindössze két bréklabdát engedélyezett Federernek, miközben  ő nyolc lehetsőégből négyszer vette el ellenfele adogatójátékát.

A US Open döntőjében először került be japán és horvát játékos is. Utoljára 2003-ban volt olyan döntő Flushing Meadows-ban, hogy mindkét játékos először került be a US Open fináléjába. Tizenegy évvel ezelőtt az amerikai Andy Roddick 6:3, 7:6, 6:3 arányban nyert a spanyol Juan Carlos Ferrero ellen. Igaz ők ketten a 3. és a 4. helyen kiemelt játékosok voltak 2003-ban.

Ennél is nagyobb meglepetés volt az 1997-es fináé, amikor a 13. helyen kiemelt ausztrál Patrick Rafter 6:3, 6:2, 4:6, 7:5 arányban győzött a brit Gerg Rusedski ellen.

Kei Nishikori és Marin Cilic eddig hét alkalommal játszott egymás ellen, a japán játékos 5-2-re vezet. A US Openen Nishikori ötszettes csatában nyert úgy, hogy kétszer is hátrányból egyenlített. Két évvel később Marin Cilic nyert négy játszmában, ám a két játékos utolsó három összecapását egyaránt Nishikori nyerte meg.

Nishikori eddigi legjobb Grand Slam szereplése a 2012-es Ausztrál Open negyeddöntő volt, ahol Andy Murray-től kapott ki sima három játszmában. Marin Cilic először 2009-ben volt negyeddöntős a US Openen, akkor a későbbi győztes Juan Martin Del Potrótól kapott ki úgy, hogy az első játszmát a horvát teniszező nyerte meg. Három évvel később a legjobb nyolc között ismét a későbbi győztes Andy Murray-től kapott ki négy szettben, Cilic ekkor is megnyerte az első játszmát.

Idén Wimbledonban Novak Djokovics jelentette a végállomást Cilic számára, a horvát játékos ismét vezetett, ám a szerb teniszező fordított, igaz Cilic döntő szettre tudta kényszeríteni Djokovicsot. Mondani sem kell ezen a tornán is a Cilicet búcsúztató játékos nyert…

US Open, elődöntő:

Kei Nishikori (japán, 10.)-Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 1:6, 7:6(4), 6:3
Marin Cilic (horvát, 14.)-Roger Federer (svájci, 2.) 6:3, 6:4, 6:3

Kei Nishikori

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.