Nyakig sárban futottak Húsvétkor

vtm-terepfutas-2013-sarfutas_1200Húsvét vasárnap rendezték a  Multinavigátor – Inov-8 Vértes Terepmaraton futóversenyt, amely a magyar terepfutók egyik kiemelt évkezdő esemény. A mostoha időjárás (zuhogó  eső, a héten leesett nagy hó, a várható sár és a hideg idő) ellenére közel 300 sportoló vállalta az indulást, köztük a sportág legjobbjai is.

Poór Brigitta az „Év extrém sportolója” bizonyította, hogy a valóban extrém körülmények között is megállja a helyét. A tereptriatlon világbajnok, a X2S Haibike TEAM versenyzője, a félmaratoni  – azaz 21 km – távot teljesítette 1:52 idő alatt, ezzel meg is nyerte a női versenyt, Dr. Paál Emőke és Gyebnár Éva előtt. A távon a férfi versenyt hatalmas csatában Józsa Gábor nyerte (1:27:40), mindössze 2 mp előnnyel Pelsőczy Attila előtt (1:27:42). A bronzérmet a hosszútávok specialistája Ispánki Zoltán szerezte meg 1:32:01 idővel.

A klasszikus maratoni távon indulók között Száraz Dénes színész és Ironman megkapott minden „jóban, rosszban” lehetőséget a tereptől, az időjárástól, a szervezőktől és a versenytársaktól. Dénes a maratoni távot futotta le, 42 km-t terepen (1005 m szintemelkedéssel), amelyből nagyjából 35 km volt bokáig, térdig érő jeges hólével kevert sár. A futamot Peyer Zoltán nyerte (3:41:17), Berta Gábor (3:45:15) és Kovács Ferenc (3:53:27) előtt. A női dobogósok: Bobak Helga (4:32:52), Vincze Barbara (4:35:59) és Fülkorn Andrea (6:37:49).

vtm-terepfutas-2013-toth-viktor-x2s_1200

A legnehezebb ultra táv (52 km és 1245 m szintemelkedés) volt a verseny igazi erőpróbája, hiszen a legjobbak is közel 5 órán át áztak-fáztak a nagyon nehéz körülmények között, számukra a pálya nagy része még ködbe is burkolózott. A nehézségek ellenére az élmezőny végig magas fordulatszámon vette az akadályokat, a gyakran térdig érő jeges latyakot, a hideg, ködös időt, a csúszós, beláthatatlan tereptárgyakat, gödröket, buktatókat. Erre az a legjobb bizonyíték, hogy szélsőséges pályaviszonyok mellett lefutott 52 km után a dobogósok 3 percen belül értek célba! A sorrend: Hajdúska Balázs (4:49:40), Zenyik Róbert (4:51:38), Papp Gergely (4:52:16). A távot 7 nő is teljesítette, végül Havasi Ágnes (6:59:22) érkezett elsőként a célba, őt követte Herczku Tímea (7:05:28), a bronzérmet pedig Orsi Anna (7:32:17) szerezte meg.

A legkönnyebb távot (15 km) választották a legkevesebben! Itt egyértelműen a sebesség megszállottjai indultak, volt aki az időjárási viszonyok ellenére trikóban és rövidnadrágban teljesítette a távot. A női futamot Yolanda Dawson skót versenyző nyerte, igaz számára ez igazán „hazai” körülmények közötti küzdelem volt.

Aki ott volt nagyon sokáig emlékezni fog az eseményre, hiszen minden nehézség ellenére fantasztikus hangulatot biztosítottak a rendezők, a közönség és a versenyzők, csodálatos és különleges arcát mutatta meg a természet, a sportcsarnokban eltöltött verseny előtti és utáni órák pedig családiassá tették az amúgy is baráti közösséget.

Az esemény nagyszerű bizonyítéka volt annak, hogy a magyar terepfutók és terepsportolók mezőnyében óriási tartalékok vannak és még fényesebb nemzetközi sikereket érhetnek el hazánk terepversenyzői, már a jelenleg is kimagasló eredmények mellé! Miközben ezek a sportágak a lehető legjobb tömegsport lehetőséget biztosítják mindenki számára nemtől és kortól függetlenül.

Forrás: www.terepsport.hu

Foto: terepfutas.hu, Szaszafotó

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.