Nyolcasok és tízesek domináltak a gróf Széchenyi István evezős idénynyitó első napján

evez_DNHE_győri nyolcas

Jó hangulatú, színvonalas versenynek lehettek szemtanúi, akik részt vettek a 24. gróf Széchenyi István Evezős Évadnyitó verseny első napján. 

evez_DNHE_Szlatényi, Szántó, Denk

Szlatényi György, Szántó Éva, Denk András

Igaz, reggel, az I. világháborúban elesett evezősök emlékére állított Neptun Evezős Egylet és a Nemzeti Hajós Egylet emlékköveinek megkoszorúzása során még esett az eső, a versenyek is szemerkélő esőben zajlottak, csak a végére tisztult ki az ég valamelyest.

Bár Denk András, a sportág budapesti szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte, az evezősöknek nem jelent problémát, ha „vizes a pálya”. Hangsúlyozta a hazánkban Széchenyi által meghonosított evezés hagyományai ápolásának fontosságát.

evez_DNHE_alpolhgármesterA Danubius Nemzeti Hajós Egylet elnöke természetesen köszöntötte a résztvevőket és a meghívott vendégeket, köztük a Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester helyettest, Dr. Regényi Tamást, a MESZ elnökét, Dávid Imrét, a MESZ örökös tiszteletbeli elnökét. Továbbá Dr. Palkovics Lászlót a Budapesti Corvinus Egyetem Tudományos Rektor helyettesét, a 2005. év világbajnok evezőseit, Varga Tamást és Hirling Zsoltot, a Széchenyi család és Alapítvány tagjait.

evez_DNHE_gyerekek

Szeneczey Balázs Tarlós Istvánt, Budapest Főpolgármesterét, a verseny fővédnökét képviselve üdvözölte a jelenlévőket. Örömét fejezte ki, hogy 24 éve megrendezésre kerül a város szívében ez a verseny, és hogy a Budapest Kupa is egyre látványosabb, népszerűbb, Hangsúlyozta továbbá, hogy a Margitsziget, annak fejlesztése kiemelten fontos a főváros számára.

evez_DNHE_Dávid, Regényi

Dávid Imre és dr. Regényi Tamás

Dr. Regényi Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke a 16 kiemelt sportág közé bekerült evezés előtt álló lehetőségre és az ezzel járó felelősségre hívta fel a figyelmet. Optimizmusát hangoztatva, hivatalosan is megnyitotta a 2014. évi evezős évadot.

Színvonalas versenyt eredményezett a 4500 méteres távon megrendezett üldözéses futam. A nyolcasok versenyében a Budapest Kupa Magyarországon maradt, a győztes a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub csapata lett (Krenák Mihály, Kaszás Kornél, Lacsik Péter, Lovass Márk, Bedők Gergely, Szigeti Roland, Bártfai Péter, Bíró Márk, k: Kiss Bence) 11:45,1 időeredménnyel. Mindössze 5 másodperccel lemaradva a győzelemről, ezüstérmes a Csepel Evezős Klub nyolcasa, míg a bronzérmet három, az Atlanta-i, Sydney-i, és Athén-i olimpiákon helyezett evezősökkel felálló olasz egység szerezte meg.

evez_DNHE_csepeli nyolcas

A Csepel második helyezett nyolcasa

A férfi Masters csapatok rangsorában a bécsi WRC Lia hajója végzett az élen,  míg a női nyolcasok között a Danubius Nemzeti Hajós Egylet csapata nyert.

A női négypárevezősöknél a Budapest Kupát a Danubius Nemzeti Hajós Egylet könnyűsúlyú evezősei (Krémer Eszter, Dr. Alliquander Anna, Polivka Dóra, Bene Dorottya) vehették át Szeneczey Balázstól. A díjazott csapatokat a Széchenyi család tagjai emléklappal ajándékozták meg.

evez_DNHE_Széchenyi István kései leszármazottai

gróf Széchenyi István kései leszármazottai

Az egyetemisták Fixüléses Tízevezős Bajnokságában a férfi csapatok küzdelmét a Keszthelyi Georgikon Egyetem nyerte.

Evezős élsportolók is  erősítették a csapatokat. Így például Galambos Péter, világbajnoki ezüst-és bronzérmes, egyetemi világbajnok, valamint Csepregi Gábor, Universiade 3. helyezett az NKE-Óbudai Egyetem csapatában szállt vízre.

A női versenyben is keszthelyi győzelem született. A Georgikon csapata biztos két hajóhosszal előzte meg a Pannon Egyetem – Veszprém tízevezősét.

Az utánpótlás korúak versenyeiben a Danubius Nemzeti Hajós Egylet a fiúk nyolcas versenyét, valamint a serdülő és tanuló vegyes négypárevezős számokat is megnyerték.

Az ergométeres váltóversenyen ötfős csapatok indultak, s a győriek az 1250 méteres összesítésben is verhetetlennek bizonyultak, megelőzve a szerb Graficar és a Csepel váltóit.

A 24. Széchenyi verseny programja vasárnap 10.00 órakor – remélhetőleg tovább javuló időjárási viszonyok között – folytatódik.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.