Nyolcasok és tízülésesek is versenyeznek az evezősök idénynyitóján

evez_140415_évnyitó

Bár a hosszú távú, hat kilométeres bajnokságot már szinte el is felejtették legjobb evezőseink – akik a hét végén a Velencei tavon válogató jellegű tájékoztató erőpróba előtt állnak – a szezon hivatalos megnyitására egészen április 26-ig kell várniuk az evezés szerelmeseinek. Igaz, ekkor nem mindennapos program vár az érdeklődőkre a 24. evezős évadnyitó „gróf Széchenyi István Emlékverseny” keretében, amelynek eseményeit idén a korábbi egy helyett első alkalommal két nap alatt, április 26-án és 27-én bonyolítják le.

 A jochapress.hu a jelentősen kibővülő programajánlat főszervezőjétől, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet elnökségi tagjától, Máté Ibolyától kért helyzetjelentést.

– A korábbi években már több alkalommal részem volt az előkészületek teendőiben, így némi előtanulmányokat követően esett rám ez alkalommal a főszervezői megbízatás – árulta el Máté Ibolya, aki elsősorban fia, a válogatott kerettag Csepregi Gábor révén kötődik a sportághoz. – A legfontosabb változás az, hogy a korábbi, egynapos lebonyolítás forgatókönyve túl szűkké vált az elmúlt években, így a megszokott vasárnapi nap helyett most szombat-vasárnapra bővül a program.

– Mi adja elsősorban ezt a plusz mennyiséget?

– Az egyetemisták fixüléses versenye a korábbi Budapest-bajnokságok helyett most először emelkedik országos bajnokság rangjára, ez egy minőségi ugrás. Ami pedig a mennyiséget illeti, a cégek fixüléses bajnokságára rekordnevezésre számítottunk, ami be is következett, hiszen a tavalyi harminchattal szemben ez évben már a nevezési határidő lejárta előtt 39 egység jelezte részvételi szándékát. A többi szombati versenyszám időigényének ismeretében ez már nehezen levezethető futamszámot jelentett volna.

– Miként alakul így a kétnaposra „hízott” megnyitó programja?

– Szombaton elsőként a 4. Budapest Kupa néven meghirdetett nyolcasok és női négypárevezősök üldözéses versenye kerül sorra 4,5 kilométeres távon, amelynek célja a Danubius csónakházánál lesz. Ezt követően a fixüléses hajók egyetemi országos bajnokságára kerül sor. A harmadik, nagyobb tömeget megmozgató versenysorozatban az utánpótláskorúak részére a hagyományos evezős számokban kiírt 1000 méteres sprint erőpróbákra kerül sor.

– És a vasárnapi ajánlat gerincét mi adja?

– A Kézenfogva Alapítvány és a Down Alapítvány képviselői úgy ülnek a tízes hajókba, hogy a DNHE és a rendezvényt támogató budapesti ötcsillagos szállodák evezősei együtt tesznek meg egy 5oo méteres távot.  Az ő futamukat követi majd a cégek fixüléses regattája melyet az idén “Hív a Duna” néven hirdettünk meg.

– Az idénynyitó immár hosszú évek óta nemzetközi jellegű. Idén mely országokból számítanak részvevőkre?

– A magyarokon kívül hat ország képviselői biztosan hajóba szállnak. Így a nyolcasok üldöző versenyében osztrák, lengyel, román, horvát, szerb és olasz egységek is jelezték indulási szándékukat. Az idei évben női négypárevezősök versenyét is meghirdettük, és a nevezések tükrében jó versenyre számítunk.

– Egy kétnapos rendezvényen óhatatlanul szükség van kiegészítő programokra. A gróf Széchenyi István Emlékversenyre kilátogatókat mi mindennel várják?

– Tavaly a rossz idő ellenére csaknem ezer érdeklődőnek örülhettünk. Idén 1500-1800 főre számítunk a Margitsziget budai oldalán lévő Danubius-bázis térségében, ahol egyébként mindkét napon ebéddel várjuk a versenyzőket. A Concept2 ergométerek hazai forgalmazója a Vízisport Csodasport Kft. segítségével a nyolcas és a tízevezős versenyekben résztvevők számára 1250 méteres távon csapatversenyt hirdetünk, ami extra programként színesíti a parton a futamok közti holtidőket. A délután folyamán húzódzkodó verseny tartunk, a Hard Body Hang “húzódzkodó kockájanak” segítségével és a változatos gyerekprogrammal  – Ugrálóvár, evezés tízevezős hajóban – szeretnénk még  színesebbé tenni a verseny két napját..

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.