Októberig eltiltották Risztov Évát az úszástól!

A barcelonai VB után gyors döntést akartak hozni Debrecenben, de most inkább úgy gondolják, hogy Risztov Évának olyan új edzőt kell találniuk, aki pályafutása hátralévő esztendeiben ideális és remélhetőleg végső megoldást jelent a számára.  Risztov Éva_JP_arc

„Három órás beszélgetésen vagyunk túl Évával, egy olyan őszinte oknyomozáson, amely a London óta történtek egyetlen mozzanatát sem próbálta elkendőzni. Többek között azt sem, hogy a hősiesen küzdő és a hosszú menetelésben kifáradó olimpiai bajnoknőnek London után hosszabb szabadságra kellett volna mennie. Maga ismerte el, hogy lelkileg nem igazán volt felkészülve pályafutása legnagyobb diadalának a feldolgozására: a nagy ünneplésre, a kitüntetésekre, a sok-sok meghívásra, legkevésbé pedig arra az új életvitelre, ami a hírességek, az úgynevezett „celebek” mindennapjait jellemzi.”

Így összegezte a nagyon tanulságos találkozón elhangzottakat Orendi Mihály, a Risztov Évát is foglalkoztató Debreceni Sportcentrum igazgatója, aki a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozva azt is gyorsan leszögezte, hogy Debrecen első női olimpiai bajnoka a 2015. évi kazanyi világbajnokságig mindenképpen versenyben szeretne maradni a világ legjobbjaival.

A 28. születésnapját augusztus 30-án ünneplő Risztov Éva a barcelonai világbajnokság 10 kilométeres nyílt vízi versenyében a 9. helyen ért a célba, és ugyancsak kilencedik lett a váltóban. Nincs olyan mérőeszköz, de különleges képességekkel megáldott szakember sem, aki megállapíthatná, hogy a londoni siker megismétlődésének elmaradásában vajon szerepet játszott-e – közvetlenül a barcelonai VB előtt – Risztov váratlan „hazaköltözése”. Az a nap, amikor elhagyta a válogatottak hódmezővásárhelyi edzőtáborát, ott pedig Széles Sándort, aki a szintén londoni aranyérmes, és most már háromszoros világbajnok Gyurta Dániel mestere. A felkészülés utolsó, már debreceni szakaszába így tagadhatatlanul rögtönzött elemek keveredtek.

„ A magyar nyílt vízi úszás jelenlegi szervezettsége valahogy úgy fest, mint amikor a szekér megelőzi a lovat. Van ugyebár egy olimpiai bajnokunk és vele együtt egy olyan teljesítményünk, ami a csúcsok csúcsa, de a nyílt vízi úszósportnak ennek ellenére még nincs meg idehaza a speciális felkészülési- és versenyrendszere, a szakág legjobbjai, akiket magányos farkasoknak is nevezhetnék, nem vesznek részt központi edzőtáborokban, ráadásul a szövetség költségvetésében nem található olyan tétel, amelyet dedikáltan ennek a versenyformának a felvirágoztatására és eredményes működtetésére lehetne felhasználni. Erre a gondra már a Magyar Úszó Szövetség februári ülésén igyekeztem felhívni a figyelmet, megnyugtató változás azonban egyelőre nem következett be.” – folytatta Orendi, úgy is, mint a szövetség egyik alelnöke.

Risztov Éva_Egerszegi Krisztina

  Risztov Éva példaképével, Egerszegi Krisztinával

Írd és mondd, néhány tucatra tehető azoknak a hazai úszóknak a száma, akik a nyílt vízi úszásban keresik a boldogulás lehetőségét, a nőknél öten-hatan, a férfiaknál pedig még ennél is kevesebben számítanak azok közé, akik a világversenyeken vihetik valamire. A rövidebb és a középtávoktól erre felé orientálódók ugyan folyamatosan növelhetik a létszámot, de előbb vagy utóbb nekik is szembesülniük kell azzal, hogy ehhez, a medencei úszástól alapvetően eltérő versenyformához idehaza csak kevesen értenek, még a magukat már szakembernek vallók is csak most próbálják ellesni a fortélyokat. Mert egész más a medencében „saját” pályán haladni, mint a nyílt vízen, ahol véletlen, de ugyanúgy alattomos pofonokra és rúgásokra is fel kell készülni, akár csak egy végsőkig eldurvult vízilabda mérkőzésen…

„ Nem nagy a választék, de mi a jobbak közül is pontosan a legjobbakat szeretnénk megtalálni Évinek, mert szüksége lenne egy olyan segítőtársra, aki a felkészülését megtervezi, az edzésterveit testre szabottan elkészíti, de emellett egy olyan partnerre is, aki nap, mint nap ott áll mellette, fogja a kezét, és ha kell, az olimpiai bajnokot is „helyre tudja tenni.” A tárgyalások már megkezdődtek, a végleges döntést szeptember 15-i határidővel szeretnénk hozni, azaz legalább két héttel Risztov Éva edzésmunkába állása előtt. Az elvárásoknak többen is megfelelhetnek, mint például a Kiss Gergővel foglalkozó Farkas András, valamint a nyílt vízi úszásban versenyzőként már bizonyított Kovács Rita. Hangsúlyoznom kell, hogy nem a már kiválasztott edzők nevét említettem, hanem két olyan potenciális segítőtársét, akiknek a munkája kellő szakmaiságot tükröz, és akik a véleményünk szerint jól ki tudnák egészíteni egymást” – hangsúlyozta Orendi Mihály, aki a héten úgy búcsúzott Risztovtól, hogy októberig csak az aktív pihenés „edzéstervét” kell teljesítenie.

Mindehhez csak annyit, hogy Risztov Éva pályafutását, annak 2005-ben záruló első és 2009-ben elkezdődött második korszakában eddig nyolc úszóedző igyekezett a legjobb tudása szerint segíteni.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter, fotók: JochaPress

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.