Olasz Anna 5. lett a 10 km-es nyíltvízi távon, Risztov Éva a 9. helyen végzett

Vizes vb - Nyíltvízi úszás

Olasz Anna
MTI Fotó: Kovács Anikó

Risztov Éva féltávnál mindössze 1.6 másodperccel vezetett a brit Keri-Anne Payne előtt. A kanadai színekben versenyző Balázs Zsófia 10.4 másodperces hátránnyal 16. Olasz Éva még egy órán belüli idővel (59:59.4) 20 mp hátránnyal a 34. pozícióban úszott.

A 3. kör vége előtt, nagyjából 7 km környékén a görög Kalliopi Araouzo vette át a vezetést, 7,6 km-nél Risztov Éva visszacsúszott a 9. helyre (+6.7 mp), míg Olasz Anna megelőzte Balázs Zsófiát és feljött a a 13. helyre (+9.1).

Risztov Éva egy frissítést követően visszaküzdötte magát az élre és két brazil úszónővel, Okimoto Cintrával és Cunhával vette fel a küzdelmet a végső győzelemért.

A végére azonban már nem tudott egy újabb hajrát nyitni, míg Olasz Anna kitűnően taktikázva ért oda a két brazil úszónő mögé, sajnos a célbaérkezéskor két pozíciót vesztett…

Végül a két brazil versenyző mögött a 38 éves Angela Alexandra Maurer szerezte meg a bronzérmet. A kanadai Balázs Zsófia végül a 19. helyen fejezte be a versenyt.

Olasz Anna: „Nagyon boldog vagyok, az volt az álmom, hogy az első hatban végezzek – és ezt sikerült teljesíteni. A harmadik helyért csatáztunk, szoros volt, de annyira kiúsztam magam, hogy ezzel az ötödik helyezéssel sem lehetek csalódott. Tökéletesen sikerült betartani a taktikát, ez még egyszer sem fordult elő. A fiúk mondták, előző nap mekkora verekedés volt, ehhez képest én az első három körben egyetlen pofont sem kaptam, pedig elég kicsi vagyok, azaz még jobban tudnak ütni-vágni – úgyhogy tíz kilométert ilyen olcsón még nem úsztam meg. Nem bosszant, hogy mennyire közel voltam az éremhez; ha azt veszem, hogy a harmadik helyezett német versenyző 37 éves (Angela Maurer), én pedig feleannyi, akkor úgy gondolom, van időm annyi tapasztalatot szerezni, hogy a jövőben jól sikerüljön a hajrá, és felállhassak a dobogóra.”

Risztov Éva: „Tavaly olimpiai bajnok lettem, ha három vébéaranyat ígértek volna cserébe, akkor is az olimpiait választanám. Ma megtettem, amit a haza becsülete megkívánt, bár nagyon nehéz volt az évem. Nagyon sok támadást kaptam olyan emberektől és szervezetektől, akiktől érzésem szerint jogtalan volt az egész. Boldog vagyok, hogy teljesítettem a távot – azt is meg lehet nézni, hogy akik tavaly az olimpián elöl voltak, itt hogy teljesítettek – mert ez a világbajnokság teljesen más. Ha majd adottak lesznek a feltételek, 2015-ben megint ünnepelhetünk. Az olimpiai aranyban az volt a csodálatos, hogy azt akartam, magamnak akartam, ugyanakkor a csúcsra feljutni sokkal könnyebb, mint fent maradni. Egy biztos: a jövőben is ugyanolyan alázattal fogok készülni, mint eddig – és köszönöm mindenkinek, aki támogatott ebben a szezonban.”

FINA, vizes világbajnokság, nyíltvízi úszás, 10 km, nők:

1. Poliana Okimoto Cintra (brazil) 1:58.19.2 óra
2. Ana Marcela Cunha (brazil) 1:58.19.5
3. Angela Alexandra Maurer (német) 1:58:20.2
4. Kalliopi Arazouzo (görög) 1:58:21.3
5. Olasz Anna 1:58.22.4
6. Ophelie Aspord (francia) 1:58.23.2
7. Yangiao Fang (kínai) 1:58.23.2
8. Rebecca Wilke Mann (amerikai) 1:58.23.4
9. Risztov Éva 1:58.23.4
10. Christine Elizabeth Jennings (amerikai) 1:58.23.6

Nyilatkozatok: Magyar Úszó Szövetség

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.