Olasz Annának edzés lesz a Magyar Úszás Napja

Olasz Anna1_440Olasz Anna szegedi hosszútávúszó, vagy másképpen nyíltvízi úszó lány három évvel ezelőtt még ifjúsági korú versenyzőként robbant be a felnőttek közé, miközben a junior Európa-bajnokságon rögtön elcsípett egy bronzérmet.

A sportág Risztov Éva londoni aranyérme után került a reflektorfénybe, míg Olasz Anna a tavalyi vébén az 5. helyen ért célba (Azon a viadalon olimpiai bajnokunk sokáig vezetett, de a végére elkészült erejével). Az akkor 20 éves lány Szegedről egy sportösztöndíj segítségével eljutott Amerikába, ahonnan csak a válogatóversenyekre ékezett haza, hiszen már nyakunkon az augusztusi Európa-bajnokság.

– Megérkezett az óriási kánikula, hogyan telt a mai napod? Úgy képzelem vízparton voltál.

Olasz Anna: “Már reggel fél hatkor ott kezdtem, gyorsan letudtam a vízparti adagot. Nekem most kezdődik a szezon, ugye augusztus közepén van az Európa-bajnokság, arra készülünk. Eddig ugyanolyan felkészülést folytattam, mint a medencés úszók, napi kétszer úsztam, ahogyan a többiek. Most viszont elkezdtem a hosszútávúszó felkészülést, amit tavaly is csináltam. Napi egyszer úszom, ma is 12 kilométert tettem meg. A napi adagban nagyon sok variáció van, nem egyszerre úszok 12 km-t, hanem több szakaszól áll a táv. Résztávokat, feladatokat kell megoldanom. Délután viszont már torna és nyújtás volt a program, több, mint másfél órában. Futás is van benne, kardió mozgást ugyanúgy kell végeznünk. Van egy visszatérő váll-fájdalmam, ami miatt karjaimat, vállaimat időnként pihentetnem kell. Két hete Portugáliában volt az első válogatóm, amit ki kellett hagynom betegség miatt”

– Ez a probléma miért tér vissza? A vállizületeddel van gond?

Olasz Anna: Féloldalasan úszom és a jobb vállamat jobban terhelem, mint a balt. Persze még mindig igyekszünk ezt kijavítani, de ilyenkor ezen a technikán már nehéz változtatni, de próbálkozunk.”

-Ugye te is medencés úszóként kezdted a karriered. Négy éve az Ifjúsági Olimpián 400 gyorson szerepeltél. Egy évvel később visszont a hosszútávúszóknál robbantál be.

Olasz Anna:Mindig is hosszabb távot úsztam 800-1500 méter volt a kedvencem, de elindultam medencés hosszabb távú versenyen, pl. 5 km-en is. Akkor az Ifjúsági Olimpiára a 400 méterből hoztuk ki a maximumot. A következő évben a világbajnokság még messze volt. Aztán kipróbáltam magam az Ifjúsági Eb-n és 5 km-en rögtön a harmadik lettem. Onnan már mindjárt meghívtak a felnőtt Eb-re. Azon én is nagyon meglepődtem. Soha előtte nem úsztam nyílt vízben olyan hosszú távon…”

– Tavaly ősszel utaztál ki Amerikába, milyen volt Arizónában a sportösztöndíjas élet?

Olasz Anna: “A nővérem kinn él az Egyesült Államokban. Teljesen más volt minden: reggel edzés, utána suli, ismét edzés és fel voltam pörögve. Nagyon nagy szerencsém van, az egész csapat, kábé 43 fő nagyon összetartó. Mondhatom az első naptól kezdve volt 42 barátom. Három román válogatott, két izlandi sportoló és van ausztrál csapattársam is.”

– Mennyiben volt más ott edzeni, mint Szegeden?

Olasz Anna: Az edzésmunka nem teljesen más, de nagyon sok eltérő dolog van. Sokkal többet kondizunk, sokkal több erősítést végzünk mint itthon. Szeptembertől-januárig hasonló az edzésprogram, a februári egyetemi verseny előtt viszont következik egy könnyített szakasz. 25 yardos medencében egy mérföld volt a fő számon, de 500 méteren és 400 vegyesen is kipróbáltam magam. Hozzá kellett szoknom a rövid pályához, mivel nem jók a fordulóim. Az edzőim támogatnak a hosszútávúszásban, így a feburári egyetemi bajnokság után már egyéni edzésterv alapján készültem.”

– Itthon sem pihenhetsz, a németországi Európa-bajnokságra négyen vagytok három helyre. Ugye az olimpiai bajnok Risztov Éva mellett van még egy szegedi és egy újpesti lány. Nagy a verseny köztetek?

Olasz Anna: “Lényegében, igen. A Portugáliában és a Balatoni versenyen győztes lány automatikusan utazik az Európa-bajnokságra. A harmadik helyről Gellért Gábor a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya dönt. Ráadásul Kis Nikolettnek helyt kell állnia az ifjúsági világbajnokságon Izraelben is. Az Európa-bajnokság Berlinben egy hasonló holtágon lesz, mint itt Szegeden a Maty-ér, várhatóan hideg lesz a víz.” (Érdekesség, hogy Németországban ezekben a napokban fél évszázada nem tapasztalt hőség tombol, de augusztusra még nagyot fordulhat a kocka, a szerk.)

– Június 21-én Balatonfüreden másodszor lesz Magyar Úszás Napja, de te oda sem ünnepelni, lazítani utazol?

Olasz Anna: “Sajnos a Portugál Nyíltvízi Úszó Bajnokság után volt ez a betegségem két hete és emiatt kimaradt egy hét felkészülés, hogy nem tudtunk olyan szinten felkészülni a versenyre. Ezért felkészülésből megyünk a versenyre. A lényeg, hogy az Eb-n ott legyek. A Magyar Úszás Napján tavaly is ott voltam, nekem nagyon tetszett, sokan érdeklődtek, kérdezgettek. Sokan azzal sem voltak tisztában, hogy ez egy nyíltvízi verseny, amit mi csinálunk.”

– Két olimpia közt féltávon megkerülhetetlen a kérdés, Rio már ott van a célkeresztben?

Olasz Anna: Nekünk az a szabály, hogy a jövő évi világbajnokságról az első 10 kvalifikálja magát az olimpiára. Én ebbe az első tízbe szeretnék bekerülni. Ha senki nem jut be, akkor 2016-ban lesz még egy válogató verseny. Mivel a mezőny a vébén erősebb, mint az olimpián, ezért Kazanyban élet-halál harc lesz.”

Olasz Anna2

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.