Olimpiai- és világelső kenusok is a Szent Jupát csúcstalálkozón

kenusok140110_6_csoport

  A képre sokan nem kerültek rá a száz feletti részvevő közül. A középső ötös: Wichmann Tamás, Szabó Attila, Horváth Csaba, Frey Oszkár, Zala György

Évtizede nem volt összejövetelük megismétlését határozták el a kenusok, akik a „Világjátékok Alapítvány” kezelésében lévő, a Népszigeten működő „Indián” csónakházban adtak egymásnak randevút pénteken este. A kezdeményezés olyannyira jól sikerült, hogy jóval száz fölött voltak jelen a sportág egykori kiválóságai, vagy éppen kevésbé sikeres, de annál lelkesebb közkatonái.

Amikor az est fénypontjaként énekes-verses szakaszhoz érkezett a program, addigra az idősebbek mellett feltűnően sok, fiatalabb kenust is vonzott az összejövetel. A megjelentek előtt előbb Hajba Antal világbajnok (mellette Wichmann Tamás) ragadta magához a kezdeményezést. Ő prózában és énekben egyaránt kitüntette magát.

kenusok140110_10_Wichmann, Hajba Antal

A gulyásleves készítésében és tálalásában is jeleskedő olimpiai ezüstérmes, kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás a kenusok védőszentjéhez, Szent Jupáthoz intézett dalok előadásánál ismét főszereplővé lépett elő. Hogy Szent Jupát meghallgatja-e a hozzá intézett zenés fohászokat, ez majd elválik. Ami viszont biztosan kijelenthető, a társaság igen jól érezte magát.

kenusok_140110_középen Foltán László

A jelen volt világbajnokok megszámlálása már önmagában is nehéz mutatványnak ígérkezett, így inkább maradtunk a két olimpiai bajnoknál. Az 1980-as, moszkvai játékokon Vaskuti Istvánnal párban győztes Foltán László (a kép közepén) nagyon örül, hogy a tervek szerint ezután évente összejönnek majd sportága markáns képviselői. Azt is elárulta, felhagy sok éven át volt rendszeres programjával és idén sem indul az evezősök ergométeres bajnokságán. Az ok prózai: korosztályában rendszeresen nem volt érdemi riválisa. Ráadásul az evezősök egyre nehezebben viselték, hogy milyen nagy fölénnyel verte kortársait.

kenusok140110_Horváth Csaba (Indián)

Horváth „Indián” Csaba, ( a képen középen) a Kolonics György párjaként 1996-ban, Atlantában olimpiai aranyérmet nyert csepeli kenus örömmel számolt be arról, hogy sokéves próbálkozásokat követően egy évvel korábban elkezdett fiatalokkal foglalkozni csepeli klubjában és bevallása szerint nagyon élvezi ezt a munkát. Ugyan a vállalkozói vonalról még nem egészen lépett le, az viszont nagyon valószínű, hogy a következő években a súlypont mindinkább az edzősködés felé tolódik majd el.

(Forrás: mob.hu/Jocha Károly)

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.