Öt kategóriában 22 díjazott a MOB Fair Play-díjátadóján

Balogh_Hosszu_SimicskoAlkalomhoz illő elegáns környezetben, a budai Hilton Szállóban adták át hétfő este a 2013. évi cselekedetek alapján megítélt Fair Play-díjakat. A MOB dr. Kamuti Jenő által vezetett Fair Play Bizottsága öt kategóriában írta ki a pályázatot. A gálán összesen 22 személy vagy szervezet vehetett át trófeát, diplomát vagy levélelismerést.

A Nemzetközi Fair Play Bizottságot is vezető korábbi olimpiai ezüstérmes vívó, dr. Kamuti Jenő elmondta, a pályázatra olyan javaslatokat, jelöléseket vártak, amelyek kiemelkedően sportszerű cselekedetet, a fair play elveit folyamatosan és példamutatóan szem előtt tartó életpályát vagy a fair play értékek népszerűsítése területén mutatott kiemelkedő tevékenységet tükröznek.

Pályázni a „Fair Play cselekedet”, az „Életműdíj”, a „Fair Play eszméjének népszerűsítése”, a „Fair Play a szabadidősportban” és a „Fair Play a művészetben” kategóriákban lehetett – utóbbi kettőben idén először.

Az eseményen Vajai László mérnök-feltaláló egyedi és különleges festményeiből jótékonysági festményaukciót hirdettek. A bevételből Vajai László további találmányainak finanszírozása mellett a Fair Play Bizottságot kívánja támogatni.

MOB Fair Play-díjasok a 2013-as cselekedetek alapján

Fair Play cselekedet kategória:
Trófea: Hosszú Katinka (úszó)
Diploma: Kmegy Dániel (birkózó), Kiss Péter (hegymászó, speciális posthumus diploma), Kiss Zsolt (curlingversenyző), Grátz Benjamin (úszó), Király István (triatlonista), Kőhegyi Zoltán (karatézó)

Életműdíj
Trófea: Vajda Vilmos (kajak-kenu), Pérez Carlos (kézilabda), dr. Pavlik Gábor (orvosprofesszor), Sándor Károly (labdarúgó)
Diploma: Perjámosi Sándor (sportvezető)
Levél: Markó László (karatemester)

A Fair Play eszméjének népszerűsítése
Trófea: Dobor Dezső (sportújságíró), KSI SE (sportszervezet)

Fair Play a szabadidősportban
Trófea: Monspart Sarolta (szabadidősport)
Diploma: Zsédely László (siklóernyős)
Levél: Kenyeres Bendegúz (moderntánc-versenyző)

Fair Play a művészetben
Trófea: Besence Open (Kovács Kristóf dokumentumfilmje), Snétberger Ferenc (gitárművész), Kárpáti Tamás (HungarIkonok – gyűjtemény), Baltazár színház.

Hosszú Katinka – úszó

Bár az élsportolók az év legfontosabb eseménye előtt szeretnek burokban készülni, az utolsó simításokat a világ zajától távol megtenni, Hosszú Katinka a magyar úszósport, de talán kijelenthetjük, Magyarország érdekeit szem előtt tartva félretette ezeket az igényeket.

2013 júliusában páratlan lehetőséget kapott hazánk, hogy elnyerje a 2021-es úszó, vízilabda, műugró, szinkronúszó és nyíltvízi úszó világbajnokság rendezési jogát. Ennek érdekében valóban az ország legfontosabb emberei mozdultak meg, a pályázati bizottságot személyesen Orbán Viktor miniszterelnök vezette – ugyanakkor fontos volt, hogy egy, a döntéshozók körében ismert sportoló is fellépjen a prezentáción. A választás Hosszú Katinkára esett, aki az előző esztendő őszén sosem látott teljesítményt nyújtott a FINA rövid pályás úszó Világkupa-sorozatban, továbbá elnyerte a legjobb női versenyzőnek járó különdíjat a FINA rövid pályás világbajnokságon, Isztambulban. A FINA-családban hatalmas népszerűséget kivívó úszónő első szóra vállalta, hogy személyesen csatlakozik a pályázati csapathoz, és július 19-én beszél a FINA Bureau tagjai előtt a barcelonai prezentáción.

Katinkának így sosem tapasztalt módon kellett rákészülnie a vb-re: nyolc nappal az úszóversenyek rajtja előtt kiérkezett a vb helyszínére, minden nap máshol kellett edzenie, hiszen a hivatalos helyszín csak négy nappal a rajt előtt nyílt meg az úszók előtt. Ő azonban a nemzeti ügy érdekében vállalta ezeket a kihívásokat is – így együtt ünnepelhetett a sikeres pályázást követően, aztán természetesen mi ünnepeltük őt, hiszen két arany- és egy bronzérmet nyert Barcelonában.

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.