Parádés rekorddal köszöntötte a tavaszt a 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futás

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Csodálatos tavaszi futóünnepet hozott a 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futás, mely minden korábbi részvételi rekordot megdöntött.  Az elmúlt évi létszámhoz képest idén 5100-al tovább nőtt a mezőny, összesen 20750 nevezést regisztráltak az eseményt rendező Budapest Sportiroda munkatársai.

Egy év alatt egy harmados növekedés és ezzel ez a verseny minden idők második leglátogatottabb szabadidő sport eseménye Magyarországon, a top listán csak a tavalyi SPAR Maraton áll előtte, 21930 futó regisztrációjával! Magyarország összesen 770 településéről neveztek futók az eseményre.

57 ország képviseletében több mint ezer külföldi is jelentkezett (a legtöbben a félmaratonin). Egészen távoli vidékekről is érkeztek nevezések, többek közt Azerbajdzsánból, Bolíviából, Pakisztánból, Vietnámból, Venezuelából. A legtöbb, száznál is több külföldi Horvátországból és Angliából indul Budapestre.

A férfiak között a legidősebb az idén a 82. életévét betöltő Melichár György, aki a 10 km-en rajtolt. A nőknél a 7 km-t futó Sztarenszky Tiborné volt a korelnök, aki a versenyt megelőző napon ünneplte a 79. születésnapját. Összesen 42 hetven évnél idősebb futó nevezett, köztük kilenc hölgy. A 29. Telekom Vivicittá Városvédő futás legnépszerűbb távja a félmaratoni, melyen az indulni vágyók száma már 11 nappal a rajt előtt elérte a plafont és így – a magyarországi futóversenyek során először – a szervezők 6000 jelentkezés után le is zárták a nevezést. Az első félmaratonján indult 383 futó, közöttük olyan is, aki 72 évesen teljesíti életében először ezt a távot.

A klasszikus Vivicittá távra, a 10 km-re 3866 nevezés érkezett, köztük 510 volt ezen a távon újonc futó.

Első alkalommal volt ott a mezőnyben Gergely István vízilabda olimpiai bajnok. A világbajnok vízilabda csapat több játékosa is ott volt, hogy szurkoljanak neki. Először futott félmaratont Rippel Ferenc artista, aki ősszel maratont is szeretne futni. Ott volt a mezőnyben a 7 km-t választó Miklósa Erika operaénekesnő is, aki már nem először vett részt a Vivicittán, most a látássérült Riczu Tamást kísérve.

A Midicittá rajtja előtt fél órával Kocsis Tibor egy rögtönzött minikoncerttel kedveskedett a futótársaknak mielőtt együtt elindultak a 7 km-es távon.

A félmaratonon a férfiaknál a volt válogatott Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) rajt-cél győzelmet aratott és megismételte tavalyi sikerét.

Berecz Lajos: “Az egyes rajtszámommal az első sorból kirobbantam a rajtnál, próbáltam már a legelső métereken megfelelő pozíciót találni. Egyedül a svéd Björnson Elias tudott lépést tartani velem az elején, de a Margit-híd közepén már őt is leráztam. Az újabb arany ellenére nem hiszem, hogy én lennék a legjobb futó, a sikeremet elsősorban annak köszönhetem, hogy a legnagyobb riválisok a Vivicitta hagyományos rövidebb számában, ezúttal a 10 kilométeresek mezőnyében indultak. Elsősorban a frissítőállomásoknál estem ki a ritmusból, mikor megváltozott a légzésem. A címemet sikerült megvédenem, az időeredményemet is tovább tudtam faragni, abszolút elégedett vagyok a mai nappal. Rendszerint külföldön állok rajthoz, ezért mindig örömmel tölt el, ha idehaza is futhatok egy ilyen nívós rendezvényen. Legközelebb Horvátország felé veszem az irányt.”

A nőknél Földingné Nagy Judit (Futóbarátok Egyesület) volt a leggyorsabb.

Földingné Nagy Judit: “A nyolcvanas évek végén indultam először ezen a versenyen, ezért hamar fel is ébredt bennem a nosztalgia. Ennyi indulóról akkor még nem is álmodozhattunk. Az elmúlt években már jóval hosszabb távokon mérettetem meg magam, de ha ilyen szép környezetben futhatok egy félmaratont, akkor azt mindenképp ki kell használni. Minden a futás mellett szólt: a győri futóklubból is rengetegen neveztek, az idő pedig gyönyörű, az előrejelzések ellenére is. A mai 21 kilométeren ismét alkalmam nyílt megcsodálni, mennyit fejlődött és szépült Budapest. Varga Évával az első öt-hat kilométeren futottam együtt, utána szép lassan sikerült leszakítanom. Ezt követően próbáltam a gyorsabb férfi futókból erőt meríteni, hiszen bolyban könnyebb futni. Szerencsére az erőnlétemmel nem volt probléma, a hullámvölgyek elkerültek. Idén harmadszor álltam rajthoz, két hete futottam a korosztályos világbajnokságon a Városligetben, a mai közel 83 perces eredményemmel elégedett vagyok.”

A 10 km-en a férfiak versenye óriási befutót hozott, csupán hét másodperc választotta el az élen befutott két versenyzőt. A nőknél az előző két év ezüstérmese Kis Zsanett idén megszerezte az aranyérmet.

Kovács Tamás ( VEDAC ) a 10 km férfi győztese: “Az elmúlt években már alapvetően félmaratoni és maratoni versenyekre készülök, itt a Vivicittán szerintem 10 éve futottam utoljára egy tízest, nagyjából hasonló hangulatban. Boldog vagyok, hogy ismét itt lehettem, mert egy nagyon éles meccset vívtam Józsa Gáborral. A rajtot követően hatan léptünk meg, a boly azonban hamar három főre olvadt, az utolsó 3 kilométeren pedig Gabival hatalmasat csatáztunk. A közönség rendkívül aktív volt, és bár Gábort buzdították, én is erőt tudtam meríteni belőle. Az utolsó kilométeren át is vette a vezetést, a hajrában azonban meg tudtam még újulni. Egy ilyen gyors futamon persze a futására és ellenfeleire figyel az ember, de a Kossuth tér átalakítása így is felkeltette a figyelmemet. A pálya vezetése tetszett, egyedül a hajtűkanyarok sikerültek kicsit lassabbra a kelleténél. Örülök, hogy tíz év után ismét a nevezés mellett döntöttem!”

Kiss Zsanett ( Magyar Atlétikai Klub) a 10 km győztese: “Tavaly és tavalyelőtt is rajthoz álltam a Vivicittán, mindkét alkalommal ezüstöt szereztem. A sors fura fintora, hogy a tavalyinál gyengébb idő ezúttal elég volt a győzelemhez. Eredetileg 1500 méteres futó vagyok, ám ahogy idősödöm egyre inkább elmozdulok a hosszabb távok felé. A 10 kilométer a kedvenceim közé tartozik, ráadásul az utcai megmérettetéseket is nagyon szeretem. A férfi mezőny kifejezetten erős volt, azonban a női kicsit foghíjas, talán ezért is történhetett meg az, hogy már rögtön az elején le tudtam rázni a lányokat. Egyedül a fordulóknál érzékeltem, milyen távolságra vannak tőlem. Szerencsére egy percig sem veszélyeztetettek, ráadásul volt egy lendületes férfi boly, ami kilométereken át húzott magával. A szembeszél nem volt kellemes, de ezt leszámítva kifejezetten élveztem a futást, a győzelemnek pedig nagyon örülök. Néhány hét múlva Rijekában félmaratonnal folytatom.”

Félmaraton:

Férfiak:
1. Berecz Lajos – Mezőtúr SSE 1:08:53
2. Björnson, Elias – SWE 1:10:09
3. Beda Szabolcs – ELTE-Sashegyi Geprád 1:12:22

Nők:
1. Földigné Nagy Judit – Futóbarátok Egyesület 1:22:53
2. Varga Éva – Orosháza 1:24:17
3. Laskai, Meghan – USA 1:25:47

Vivicittá (10 km)

Férfiak:
1. Kovács Tamás – VEDAC 30:40
2. Józsa Gábor – MAC 30:47
3. Csere Gáspár – BEAC 31:22

Nők:
1. Kis Zsanett- MAC-NS 37:34
2. Ferenc Katalin – BEAC 38:24
3. Varró Katalin – Budapest 38:42

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.