Pena kétgólos spanyol, a mieink egygólos magyar sikerre számítanak!

kéziVb131214_a délelőtti edzésen ők vettek résztA csoportmérkőzések befejeztével – némileg váratlanul – kettős szabadnap következett a magyar női kézilabda válogatott számára. Ha ugyanis a csoport első két helyének egyikén végeznek, úgy már vasárnap meccselhettek volna Angola, vagy Lengyelország ellen. Így viszont csak hétfőn következnek ismét, ugyancsak itt, Újvidéken, mégpedig a mindenképpen erősebbnek mondható spanyolokkal mérik majd össze tudásukat.

„Az első három meccs az átmeneti nehézségek ellenére is alapvetően azt hozta, amire számítottunk. Mivel otthon keveset tudtunk gyakorolni, így ezek a 60 percek a csapat építését is szolgálták. Úgy érzem, jó úton haladunk, legalábbis a látottak eddig ezt bizonyították. A románok elleni gyengébb támadójátékunkon is sikerült javítanunk, hiszen a németekkel szemben már elől is eredményesebbek voltunk. Nem csak rajtunk múlt, hogy végül vereséggel kellett levonulnunk a pályáról.”

kéziVb131214_Kovacsics, Zácsik, Hajdu

Kovacsics Anikó és Zácsik Szandra egyeztet Hajdu kapitánnyal

Itt a mindig diplomatikusan fogalmazó Hajdu mester még véletlenül sem nevezte nevén a sípot fújó, francia Bonaventura nővéreket, akik bizony finoman és mégis egyértelműen jelezték közbefújásaikkal, hogy nem lenne szerencsés, ha a magyarok nyernének. Hajdu ezt a tételt átugorva, már a hétfői ellenfél méltatásával folytatta.

kéziVb131214_Triffa Ágnes, Kiss Éva

Munkamegosztás: Triffa Ágnes véd, Kiss Éva szedi a labdáka

  „A spanyol női kézilabda az utóbbi évtizedben rohamléptekkel fejlődött, ma már senki nem mehet ellenük sem biztosra. A vasárnapi edzés mellett a rendkívül fontos videózással remélhetőleg sikerül jól ráhangolni az együttesnek magát erre a legfontosabb erőpróbára, mert az esetleges győzelem már célunk – a legjobb nyolc közé kerülés – megvalósulását is eredményezhetné. Mindenképpen cserére határozom el magamat, a végső döntést viszont csak vasárnap este hozom nyilvánosságra.”

kéziVb131214_Barbosa2

A spanyolok egyik ásza, a németh Thüringer HC-ban szereplő Cabral Barbosa

  A szállodába visszatérve nagy volt a sürgés-forgás. A szervezők meglehetős ünnepélyes külsőségekkel fogadták az érkező csapatokat, sorrendben a lengyeleket, a spanyolokat, az angolaiakat és végül a norvégokat. Minket természetesen a vidám spanyolok érdekeltek leginkább, akik között ott volt Nerea Pena, a Ferencváros légiós játékosa is. Pena örömmel fogadta a magyar megszólítást.

„Jaj, jaj, magyar nehéz beszélni” – mondta és szívesen állt meg egy fotózás erejéig egyik csapattársa, Lara Gonzales oldalán. Majd kérdésre így folytatta: „Magyarok jók, spanyolok, jók. Ki nyer? Hát spanyolok. Hány gól? Egy, kettő, három? Nem, kettő, kettő…”

kéziVb131214_Pena és Lara Gonzales

A ferencvárosi Nerea Pena (jobbról) Lara Gonzales társaságában

Közös nyelv ismerete hiányában itt be is fejeződött az egyébként kedélyes, valóban mini-interjú. Remélhetőleg nem Penának lesz igaza, hiszen a magyar oldalon mindenki magyar sikerben reménykedik. Azzal a különbséggel, hogy – Penával szemben – mi megelégednénk akár egyetlen plusz góllal is…

A helyi kalácsféleséggel és némi itókával kínált érkezők néhány perces lazítás után eltűntek szobáikba, majd az ebédlőbe vonultak. Így ment ez az angolaiak, majd a norvégok esetében is, miközben a Hotel Parkban már őshonosnak számító németek közül többek szemmel is láthatóan élvezték a laza semmittevést. Kapusuk, a bravúrsorozatra is képes Clara Woltering könnyen kötélnek állt néhány mondat erejéig. Nem vette jó néven, amikor rákérdeztem: a döntetlen igazságosabb lett volna péntgeken a magyarok ellen?

kéziVb131214_Woltering a balszélen

A németek kapus kiválósága, Clara Woltering a balszélen

 „A mi csapatunk az első perctől az utolsóig hajtott és úgy gondolom, rászolgáltunk a győzelemre. Ami pedig a vasárnap esti, Angola elleni menetet illeti, véleményem szerint könnyebb dolgunk lehet, mint a kitűnő magyarok ellen volt. A hétfői magyar-spanyolra viszont nem tudnék biztos tippet mondani, mert két, igen jó erőt képviselő rivális méri majd össze tudását.”

Ezzel a „nesze semmi, fogd meg jól” nyilatkozattal be is fejezte  a szőke portás a jövendőmondást, és elvonult a rá várakozókkal. Végtére is, bármit mondjon Pena, Woltering vagy bárki más, az eredmény úgyis a pályán dől el. Így nincs más hátra, mint előre!

kéziVB131214_hivatalos labda

A hétfői történések jelentősége valóban igen nagy, hiszen a nyolc közé kerülés már egyfajta értékmegőrzést is jelentene a magyar női kézilabdázás számára, további, nagyságrendekkel nagyobb lehetőségekkel. A netán bekövetkező vereséggel pedig most ne foglalkozzunk. Maradjunk abban: most tényleg nyerni kellene!

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.