Pluhár István sportriporter tiszteletére emléktáblát avattak Tatán

PluharPluhár István sportriporter, válogatott labdarúgó tiszteletére avatott emléktáblát Kancz Csaba kormánymegbízott a Tatai Atlétikai Club székházának bejáratánál.

A rádiózás első évtizedeinek legendás bemondója 1893-ban Tatán született és érettségijéig itt élt, majd labdarúgóként a Győri ETO-hoz igazolt. Jogi tanulmányai miatt Pestre került és a BEAC focistája lett, két válogatott mérkőzésen is szerepelt.

Pluhár István volt az első magyar sportközvetítés bemondója. Az 1930. május 6-án játszott Olaszország-Magyarország Európa Kupa-döntőt úgy közvetítette, hogy életében először állt mikrofon elé, korábban még rádiója sem volt. A meccset a magyar csapat 5-0-ra elveszítette, a korabeli lapok azt írták, Pluhár volt a mérkőzés legjobb játékosa.

Egyidejűleg a Testnevelési Főiskolán a labdarúgás tanára és egyetemi jegyzetek szerzője volt, s a Testnevelés című lapot szerkesztette. Emlékezetesek az 1936-os berlini olimpiáról adott rádióközvetítései, mind a tíz magyar aranyat a helyszínen ünnepelte.

1947 után a Magyar Rádióban végbement politikai tisztogatások idején a Horthy-rendszer hangjaként bélyegezték meg és eltávolították. Idejét hol Budapesten, hol Bajon vásárolt présházában töltötte, utóbbiban szintén legendás kollégája, Szepesi György gyakran felkereste. Pluhár István 1968-ban elvesztette látását és feleségének diktálta le visszaemlékezéseit. 1970 december elsején hunyt el Budapesten.

(MTI)

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.