Puskás-stadion: Nincs ilyen létesítmény a világon

puskas-e1363099942599A Sport TV Mai helyzet című műsorában Vígh László kormánybiztos elmondta, hogy a tervek szerint 90-100 milliárd forintba kerül majd az új Puskás Ferenc Stadion. Több mint 30 ezer négyzetméter, nem labdarúgáshoz kapcsolódó sportfelület is lesz a stadion a stadionban projektnek köszönhetően, amelyet 21 sportág képviselői tudnak majd használni. Beszélt továbbá több más létesítmény felújításának ütemtervéről is.

A 2020-as Eb-re is pályázó, új Puskás Ferenc Stadion építésének előkészületei jól haladnak, rövidesen elkészülnek a koncepciótervek. Mint az ismert, a beruházás a stadion a stadionban elv mentén valósul meg.  „Ha belép a maratoni kapun, ott a régi pilonsor, megépítjük az új pilonsort, ami tulajdonképpen az 1953-as tervek befejezése, és ebbe a kettőbe beleteszünk egy vadonatúj, 65 ezres, UEFA legmagasabb szintű stadiont. Tehát, ha belépsz a stadionba a maratoni kapunál, akkor jössz egy kicsit, és hirtelen ott találod magad egy hetvenezres hatalmas nagy arénában” – árulta el Vígh László kormánybiztos a Sport TV Mai helyzet című műsorában, mire számíthatnak majd a nézők, mikor belépnek majd az új létesítménybe.

„Nincs ilyen létesítmény a világon, ezt nyugodtan merem állítani, ahol ezt a kihasznált teret nagyon jól meg tudják tölteni tartalommal. Itt azt használjuk ki, hogy ez egy olimpiai központ kellős közepén található, tehát a Berki Krisztiántól a Szilágyi Áronon át, nagyon sokan edzenek ott a versenysport területéről, de utánpótlás-sportolók, szabadidő-sportolók is vannak a területen. Ezeknek a létesítményeknek a kitöltésével töltjük meg ezt a teret. 21 különböző sportág képviselői fognak tudni a falak között sportolni. Körülbelül 31-32 ezer négyzetméter, nem a labdarúgáshoz kapcsolódó sportfelületet fognak megtölteni ezek a szabadidő- és versenysportolók az új olimpiai központban.”  – mondta Vígh László a régi és új stadion falai közötti tér kihasználásáról.

Folyamatosan egyeztettek az UEFA-val és a FIFA-val, velük együtt alakították ki a költségvetési számokat. „3-4 ezer euro közé lőttük be a stadion árát székenként. Mi ezt tudjuk jelen pillanatban tartani, tehát ilyen 90 és 100 milliárd között van a tervezés ezen szakaszában az ára a stadionnak” – nyilatkozta a költségvetésről a kormánybiztos. Szemléltetésképpen elárulta, az Estadi Cornellà-El Prat (Espanyol) a legolcsóbb 1450 euró/székkel, a legdrágább a Wembley és a varsói stadion 11 ezer euró/székkel. 

„Készen vagyunk a koncepciótervvel, úgy látjuk, hogy év végére készen leszünk a kiviteli tervvel, és a kiviteli tervek alapján kiírjuk a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást. 2015 áprilisában-májusában megvan a közbeszerzés, és én körülbelül három évvel számolok – tért át az ütemtervre a Nemzeti Sportközpontok vezetője. Kifejtette, hogy ez más léptékű épület, mint a Nagyerdei- és Ferencváros-stadion, inkább a lengyel és ukrán Eb-stadionok, illetve az Allianz Aréna 2-2,5 éves építési idejét vették alapul. Ráadásul ez ezeknél összetettebb, bonyolultabb épület lesz. – 2018 elején terveim szerint át lehet adni a stadiont, és utána lehet akár egy Európa Liga-döntőt játszani akár már 2019-ben, 2020-ban ugye pályázunk az Eb-re, és 2020-2021 után akár BL-döntőre is lehet, hiszen arra is alkalmas lesz a létesítmény. ”

A most is álló Puskás-stadionból megmarad a pilonsor és a főépület. Ez utóbbiban sportmúzeum kap helyet. Vígh László beszélt több más létesítmény építéséről, felújításáról is. A Dagály uszoda kiviteli tervei év végére készen lesznek, a közbeszerzési eljárás jövő év elején tud indulni, és mintegy másfél év alatt, a 2017-es ifjúsági vb-re kell elkészülnie. A Millenáris Velodrom tervezői pályázata lezajlott, jövő nyáron lesznek készen a tervek, és 1,5-2 év lesz a kivitelezés. A Nemzeti Kézilabda Akadémia kiviteli tervei július 9-e magasságában lesznek készen, ezután kiírják a közbeszerzési eljárást, év végén elkezdőik az építkezés, 2015 őszén már szeretnék ott beiskolázni az akadémia diákjait.

Eközben Miskolcon, Szombathelyen, Székesfehérváron, valamint a Budapest Honvéd stadionjánál is rekonstrukciós, bővítési munkálatokat terveznek. „Két hónap múlva megmutatjuk a koncepcióterveket, ezeket mindenhol egyeztetjük a klubbal, hiszen a klub fogja használni, és az önkormányzattal, hiszen az önkormányzat tulajdonában, kezelésében vannak ezek az épületek. Jómagam, illetve csapatom a projekt ellenőrzésében, működtetésében veszünk részt. Mindenhol körülbelül ugyanúgy, jövő év elejére leszünk kész a tervekkel, kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárásokkal, és ahogyan a klub kéri, megvárjuk a bajnokság végét, májusban indítjuk a kivitelezést, vagy ha úgy dönt a klub, hogy tudja hamarabb indítani, akár már március-áprilisban – mondta el a Mai helyzetbe Vígh László. Elárulta, mind a négy létesítmény UEFA 4-es kategóriájú lesz, 100%-ban fedett lelátóval. Miskolcon 14000, Szombathelyen 10000, Budapesten 8000, míg Székesfehérváron 15000 néző befogadására lesz alkalmas a stadion. A kormánybiztos a beruházások tervezett költségvetéseit is ismertette. – A szombathelyi stadionhoz tartozik egy 3000 néző befogadására alkalmas multifunkcionális csarnok is, a kettő együtt 9,5 milliárd Ft, a diósgyőri az 4,5 milliárd Ft, hiszen az egy rekonstrukció lesz, a Honvédé szintén kevesebb, mert szintén rekonstrukció,a főépület és az akadémia megmarad, az 5 milliárd, és 9 milliárd áll rendelkezésre a fehérvári stadionra.”

 

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.