Pusztai Liza bronzérmes kardban

Fotó: Augusto Bizzi / FIE

Fotó: Augusto Bizzi / FIE

A 16 éves Pusztai Liza bronzérmet nyert női kardban a grúziai vívó Európa-bajnokság nyitónapján Tbilisziben.

A magyar küldöttség legfiatalabb tagjának a legjobb 64 között nem kellett vívnia, majd 15-4-re verte a spanyol Lucia Martin-Portuguest, 15-10-re az azeri Szabina Karimovát, a negyeddöntőben pedig 15-12-re a német Anna Limbachot. Ezzel már biztos volt, hogy érmet szerez.

Az elődöntőben a grúz Teodora Kahianival mérkőzött meg, és fordulatos küzdelemben 15-12-re kikapott. Határozottabban kezdő ellenfele gyorsan elhúzott 3-0-ra, de aztán szép magyar akciók következtek, Pusztai megelőzte Kahianit, majd amikor tempót vágott, 4-4-re alakult az állás. A magyar kardozó 6-5-nél vezetett először, sőt a következő akciója is pontot ért, de az egyperces szünetre mégis a grúz mehetett 8-7-es vezetéssel.

A pihenő után megint fordult a kocka, Pusztai határozottan támadott, 12-9-re ellépett, s úgy tűnt, Kahiani elbizonytalanodott. A folytatás mégis az ő elképzelése szerint alakult, sorozatban hat tust adott, többször is úgy ért el találatot, hogy a támadó magyar vívó leeresztette a kardját, ő pedig közbevágott. Később aztán a döntőt is megnyerte.

Pusztai Liza a felnőtt Eb-n nyert bronzzal folytatatta nagyszerű idei sorozatát: áprilisban a kadet korosztályban arany-, eggyel följebb, a junioroknál bronzérmes volt a világbajnokságon, egy hónappal korábban pedig ugyancsak első lett a fiatalabbaknál és második az idősebbeknél a korosztályos Európa-bajnokságon.

“Persze, persze, jól vívtam a nap folyamán, de az utolsó asszóban nem, és azért ez zavar” – idézte őt a magyar szövetség honlapja.

Hozzátette: bár izgult egy kicsit, de nem érezte, hogy ez visszavetette volna.
“Tulajdonképpen egész simán jutottam el az elődöntőig, és akkor még nagyon örültem ennek az eredménynek. Most majd egy kicsit később fogok ismét mosolyogni…” – mondta.

Vívó Európa-bajnokság

Elődöntő:
Kahiani-Pusztai 15-12
Rossella Gregorio (olasz)-Bianca Pascu (román) 15-10

Döntő:
Kahiani-Gregorio 15-8

A végeredmény: 1. Teodora Kahiani, 2. Rossella Gregorio, 3. Pusztai Liza és Bianca Pascu, … 11. Márton Anna, … 16. Katona Renáta, … 27. Záhonyi Petra

(MTI)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.