Putyin nem engedélyez melegfelvonulást az olimpián

Putyin VlagyimirA Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) levélben emlékezteti a februári szocsi olimpián részt vevő sportolókat arra, hogy a játékok alatt tartózkodjanak a tüntetésektől és a politikai megnyilvánulásoktól, beleértve a homoszexualitást propagáló kijelentéseket és gesztusokat.

Thomas Bach, a NOB német elnöke azt mondta, a levélben foglaltakat a végrehajtó bizottság várhatóan kedden hagyja jóvá. A leveleket ezután elküldik azoknak a nemzeti olimpiai bizottságoknak, amelyeknek sportolói ott lesznek Szocsiban.

A NOB a felszólító levélben az olimpiai Charta egyik szabályára hivatkozik: “Az olimpián és a versenyhelyszíneken tilos bármilyen tüntetés, illetve politikai, vallási vagy faji megkülönböztetés.”

A “nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását” tiltó orosz törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Emiatt felvetődött a kérdés, mi történik majd akkor, ha a szocsi olimpián egy szurkoló vagy sportoló olyan kijelentést, illetve gesztust tesz, amely propagandaként értelmezhető. Putyin ezzel kapcsolatban szeptemberben kijelentette: ilyen esetekben nem lesz büntetés, de semmiképpen nem szeretne engedélyezni egy melegfelvonulást az olimpián.

(Forrás: MTI, fotó: wikipedia)

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.