Rabszolgák építik a katari labdarúgó Vb stadionjait!

FIFAAz Amnesty International (AI) szerint állatokként bánnak a külföldi munkásokkal Katarban, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság létesítményeinek építési munkálatainál.

A nemzetközi jogvédő szervezet vasárnap jelezte, hogy felmérései és információi szerint a főként Dél-Ázsiából érkezett munkásoknak rendszeresen nem fizetik ki a bérüket, levegőtlen, zsúfolt szállásokon helyezik el őket, ráadásul heti hét napot, napi 12 órát dolgoztatják őket kánikulában is.

Salil Shetty, az AI főtitkára szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) kötelessége, hogy nyilvánosan és nyomatékosan felszólítsa az illetékeset, nem tűri, hogy a világbajnoksággal kapcsolatos munkálatoknál figyelmen kívül hagyják az emberi jogokat.

“Elfogadhatatlan, hogy a világ egyik leggazdagabb országában a bevándorló munkásokat kegyetlenül kizsákmányolják, elvegyék a bérüket, s a túlélésüket veszélyeztessék” – mondta Shetty.

Az AI az ENSZ-hez hasonlóan az egyik legnagyobb problémát abban látja, hogy a térségben, így Katarban is működő úgynevezett kafala (támogatási) rendszeren nem hajlandóak változtatni a vezetők. Ebben a rendszerben a bevándorlást “szponzoráló” munkaadó írásos beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a munkások munkahelyet válthassanak vagy elhagyhassák az országot.

A kafala miatt nemrég egy focista küldött segélykiáltást a világba: a 33 éves Zahir Belounis már az öngyilkosságot fontolgatja, miután két éve nem tudja elhagyni az országot. A klubja, az El Jaish ugyanis nem ad rá engedélyt addig, míg nem ejti a klub ellen benyújtott jogi keresetét. Az algériai származású kétgyermekes francia focista jövedelem híján már eladta lakása bútorait, és legutóbb elkeseredésében Zinedine Zidannak és Joseph Guardiolának is írt levelet.

A katari kormány Shetty tájékoztatása szerint a kafalát nem akarja megszüntetni, annak ellenére sem, hogy több tagja elismerte, a rendszer nem tökéletes. A főtitkár ugyanakkor hozzátette, a kormány az elmúlt időszakban tett biztató lépéseket a probléma megoldására, miután októberben megbízott egy nemzetközi jogi irodát az építkezéseken tapasztalható anomáliák kivizsgálásával.

A FIFA közleményben úgy reagált a helyzetre, elvárja, hogy a szövetség csúcseseményének házigazdája valamennyi munkás számára biztonságos, egészséges és méltó körülményeket biztosítson a stadionok és egyéb létesítmények építésénél.

Elsőként szeptemberben a Guardian című brit napilap – a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetséggel közösen – közölt hosszabb interjút az emertelen körülményekkel kapcsolatban. A lap azt írta, rabszolgaként bánnak a stadionokat építő munkásokkal, s alig több mint két hónap alatt negyvennégyen meghaltak.

(Forrás: MTI)

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.