Rafa Nadal a Roland Garros trónján

Nadal_DecimaRafael Nadal tizedszer nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a 116. évad vasárnapi döntőjében 6:2, 6:3, 6:1-re legyőzte a svájci Stan Wawrinkát.

A 31 éves Nadal történelmi tettre készült tizedik Roland Garros-diadalával, korábban ugyanis a profik 1968-as beengedése óta senki sem nyert meg tízszer egy Grand Slam-tornát. A legendás Martina Navratilova 1978 és 1990 között kilencszer diadalmaskodott Wimbledonban. A párizsi fináléban 1969 óta először két 30 év feletti játékos csapott össze, s a győztes jutalma – a Muskátésok Kupája mellett – a második hely volt a következő világranglistán. A 72 torna- és 14 GS-győzelemnél tartó spanyol sztár még szettet sem vesztett az idei Garroson – sőt, eddig hat meccsén összesen csak 29 gémet vesztett el -, és hihetetlen, 78/2-es győzelmi mérleggel büszkélkedhetett a párizsi salakon.

A 32 éves Wawrinka ugyanakkor 79 vesztett játéknál járt, közel öt órával többet töltött a pályán, és mindkét elbukott szettje az Andy Murray elleni elődöntőhöz kapcsolódott. A 2015-ös bajnok svájci 16 trófeát gyűjtött, és mindhárom eddigi Grand Slam-döntőjét megnyerte úgy, hogy az aktuális világelsőt verte meg a fináléban.

Mindkét játékos idegesen, sok rontással kezdte a döntőt, majd 2:2 után az elbizonytalanodó Wawrinka elvesztette az adogatását. Az erőre kapó mallorcai teniszező meg sem állt 5:2-ig, aztán ismét brékelt, így 44 perc elteltével szettelőnyhöz jutott. A játszma utolsó 20 pontjából 14-et Nadal nyert meg.

A folytatásban a spanyol egy fokozattal feljebb kapcsolt, döbbenetes ütéseket mutatott be, a lausanne-i játékos pedig nem tudta tartani a tempót. A 40 perces második felvonásban Wawrinkának voltak felvillanásai, de nem tudott közelebb kerülni a szett során három rontott ütést bemutató Nadalhoz, és a végén elkeseredésében az ütőjét is összetörte.

A harmadik játszma rögtön Nadal-brékkel indult, majd 3:1 után ismét elvette az egyre kedvetlenebbül küzdő svájci szerváját, onnantól pedig már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. A találkozó – melyen Wawrinka mindössze egy bréklabdáig jutott – 2 óra 5 percig tartott.

Az idei Roland Garroson szettet sem vesztő mallorcai játékos pályafutása 73. tornáját nyerte meg, és 15. Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be. A GS-örökranglistán ezzel megelőzte Pete Samprast, és már csak a 18 serleggel csúcstartó Roger Federer van előtte. A párizsi salakon immár 79/2-es győzelmi mérleggel büszkélkedhet, és egyeduralmát jelzi, hogy a profik 1968-as beengedése óta ő az első, aki tízszer megnyert egy Grand Slam-tornát.

Roland Garros, döntő:

Rafael Nadal (spanyol, 4.) — Stan Wawrinka (svájci, 3.) 6:2, 6:3, 6:1
(MTI)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.