Rapport Richárd begyűjtött egy tojást!

sakk_Horváth József 440Bombameglepetést hozott a 33. Zalakarosi Sakkfesztivál harmadik fordulója, miután a toronymagasan legjobb Élő-pontértékkel rendelkező Rapport Richárd váratlanul vereséget szenvedett – sakknyelven szólva begyűjtött egy tojást.

Ellenfele a nála 100 Élő-ponttal kevesebbel rendelkező Bachmann Axel volt. A paraguayi játékos mellett Berkes Ferenc teljesítménye még hibátlan, így három-három pontjukkal ketten vezetik a 70 fős mezőnyt. A két élen álló a negyedik fordulóban egymással mérkőzik meg.

Bár nem okozott földrengést, de a kisebb meglepetések sorában mindenképpen említést érdemel, hogy a szűkebb válogatott keret tagja, Bánusz Tamás világossal alulmaradt Horváth József nagymesterrel szemben.

A harmadik forduló első tíz táblájának eredményei a következők:
Rapport Richárd – Bachmann Axel 0-1, Beliavsky Alexander – Berkes Ferenc 0-1, Chernyshov Konstantin – Jones Gawain C B 0,5-0,5,  Erdős Viktor – Kovchan Alexander 0,5-0,5,  ifj. Fodor Tamás – Kovalenko Igor 1-0,  Bánusz Tamás – Horváth József 0-1, Romanishin Oleg – Grigoriants Sergey 0,5-0,5, Onischuk Vladimir – Tolnai Tibor 1-0, Papp Gábor – Seres Lajos 1-0, Nagy Gábor – Gonda László 0,5-0,5.

A bajnokság állása a harmadik fordulót követően:
1-2. Berkes Ferenc, Bachmann Axel (3 pont) 3-11. Jones Gawain C B, Chernyshov Konstantin, Horváth Ádám, Korpa Bence, Kovchan Alexander, Horváth József, Onischuk Vladimir, Papp Gábor, ifj. Fodor Tamás (2,5 pont)

A Férfi Magyar Bajnokság állása a harmadik fordulót követően:
1. Berkes Ferenc (3 pont), 2-6. Horváth Ádám, Korpa Bence, Horváth József, Papp Gábor, ifj. Fodor Tamás (2,5 pont)

A Női Magyar Bajnokság állása a harmadik fordulót követően:
1-2. Mádl Ildikó, Terbe Julianna, (1,5 pont) 3-5. Vajda Szidónia, Hoang Thanh Trang, Göcző Melinda (1 pont)

A 33. Zalakarosi Sakkfesztivál nem csak a férfi, hanem a női mezőny tekintetében is igen erős, hiszen a szerdán kihirdetett olimpiai keretjátékosok közül Rudolf Annán kívül mindenki asztalhoz ült. Az indulók között van az egyik kerettag, Mádl Ildikó női nemzetközi nagymester, kétszeres olimpiai bajnok, ifjúsági és junior világbajnok, ifjúsági és junior Európa-bajnok, négyszeres magyar bajnok is, aki a harmadik fordulóban győzött ellenfele, Juhász Barbara ellen.

Ildikó a mérkőzés után válaszolt a hozzá intézett kérdésekre.
– Milyen volt a mai jászmád?
Mádl Ildikó: A nyitásban sikerült meglepnem az ellenfelemet, úgy éreztem nem mozog otthonosan a „variban” és egy ponton rossz folytatást választott. Hamar nyerő pozícióba kerültem, amit végül sikerült győzelemig fokoznom. Összefoglalva “bejött a készülés”.

Sakk_Mádl, Hazai, 440             Mádl Ildikó a női kapitánnyal, dr. Hazai Lászlóval

– Már 25 éve annak, hogy olimpiai bajnoki címet szereztél a három Polgár nővérrel együtt. Az idei olimpiával kapcsolatban mik az érzéseid, elvárásaid?
Mádl Ildikó: Egyik oldalról kicsit szomorú vagyok, hogy a fiatalok még nem szorítottak ki a válogatott keretből, másrészt viszont a hiúságomat legyezi a kihívás. Annak örülök, hogy a szakmai vezetés még számít rám.

– Mik a következő időszakra a terveid?
Mádl Ildikó: Két éve nem indultam versenyen, így ezen és a magyar-lengyel mérkőzésen múlik, hogyan tudok formába lendülni. A többit pedig meglátjuk utána.

(Forrás: MSSZ, fotók: JochaPress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.