Rióban mindenképpen evezni szeretne Gyimes Krisztina!

Gyimes Krisztina_JPA felnőttek szerényebb eredményei mögött a magyar evezés bíztató, fiatal ígéretekkel rendelkezik. Közöttük az egyik Gyimes Krisztina, aki a legutóbbi, Sukorón megrendezett országos bajnokságon dr. Szabó Katalin legyőzésével szerezte meg a felnőtt normálsúlyú egypárevezősök aranyérmét. Krisztinát lakóhelyén, Győrben sikerült elérni.

– Az evezést megelőzően volt-e komolyabb kísértése más sportág irányában – hangzott  az első kérdés.

– Imádom a vizet, 7-8 évet úsztam megyei versenyeken, közben többször átszeltem a Balatont is. 2005 szeptemberében – édesapám ellenkezése dacára – elkezdtem evezni a Győri-Vízügy-Spartacus Evezős Klubban. Töreki Mariann majd Halmainé Mészáros Éva foglalkozott velem. Utóbbinak különösen sokat köszönhetek, máig is edzőmnek tekintem. 2011-ben igazoltam a Danubius Nemzeti Hajós Egyletbe, mivel megkezdtem egyetemi tanulmányaimat.

– A londoni kvalifikáció nem sikerült Szabó Katalinnal párban… 2013 elejétől pedig Amerikában folytatja.

– Kaliforniába, az USC-re járok, és Zenon Babraj lett az edzőm. Már a második foglalkozáson éreztem, hogy a lehető legjobb helyre kerültem.

–   Mit tart különösen fontosnak az edző-versenyző kapcsolatban?

– Az őszinteséget. Érdekelje a visszajelzésem, rám szabja a terhelést. Ne csak akkor álljon mögém, ha jó vagyok. Ami engem illet, igyekszem minden edzésen a maximumot nyújtani. Az egypár, a „szkiff” számomra a csúcs.

– Szabó Katival mégis párosban kereste az érvényesülést…

Gyimes Kriosztina_Szabó Károly_JP

   Szabó Károly mesteredző átadja az általa alapított Ambrus Mariann vándordíjat

– Vele 2010-től kétpárban készültünk; ő példaképem, csapattársam és a legjobb barátom lett. Sokat tanultam tőle. Az USC-n is csak csapathajókban evezünk, s amikor vízen vagyunk és meglátok egy szkiffet, összeszorul a szívem.

– A nyolcasban egészen más élmények érik, ezek nem kárpótolják?

– Imádok nyolcasozni, a hajó sebessége elképesztő. Egészen új távlatok nyíltak meg előttem a csapatevezésben, a kormányosok szerepe is merőben eltér az eddigi tapasztalataimhoz képest, és hatalmas csapatszellem van. Az egész szezonban mi voltunk az USA 1. számú nyolcasa és egyeteme. Alapozó időszakban nem hagytam ki egyetlen edzést sem, pedig egy hónapig egész éjjel ugatva köhögtem, de ha kimarad néhány nap, akkor beraknak mást a helyettem.

–   Mit tanul Amerikában? Hogy érzi, ott többet tud fejlődni?

– Itthon a BGF-PSZF-en kezdtem, gazdálkodás és menedzsment szakon, a londoni kvalifikáció előtt egyéni tanrenden tanultam. Amerikában mindenből elsőre kellett átmennem, mert ha megbukok, akkor nem kezdhetek új félévet. Ott egyébként arról kapunk diplomát, hogy valamiben szakértők leszünk, 4-5 tárggyal félévenként. Két szakom (közgazdaságtan és pszichológia) mellett egy szakirányom (vállalat szervezés, vezetés és menedzsment) is van.

–   Vannak-e példaképei az evezőssportban?

–  A négyszeres Európa-bajnok Papné Mérai Kornélia és a kétszeres olimpiai bajnok, szegedi születésű, Amerikában élő Francia Zsuzsanna.

Papné Mérai Kornélia

– Mi a legjelentősebb különbség az amerikai és a magyar evezőssport között?

    – Felépített, átlátható célok, szervezettség. Itthon előző nap este tudom meg, hogy reggel mikor megy a gépem a fő versenyre, ha esetleg repülővel tudunk menni. Amerikában a USC minden felkészülési eszközt fedez nekünk, az egyetemi könyveket, laptopot, az egyenruházatot. Itthon három év alatt nem kaptunk Szabó Katával egyforma „egyberuhát”… Amíg Amerikában mindenki evezni akar, itthon megkérdezik: az evezés az kajak vagy kenu?
Francia Zsuzsanna aranyéremmel_JP

–   Amerikában irányítják az evezősök táplálkozását?

– Nincs központilag ajánlott étrend. Én  2007 óta csak egészséges dolgokat eszem, még a kenyeret is magamnak sütöm. Napi 1-2 kiló zöldséget gyümölccsel elfogyasztok , versenyeken pedig egyetlen nap alatt akár tíz citromot is megeszem.

– Legutóbb Linzben, az U23-as világbajnokságon versenyzett. Elégedett?

– Az amerikai szezon után nem pihentem, pedig kellett volna.  Mivel a szövetség kikötötte, hogy a luzerni Világ Kupán kétpárban minimum B-döntőbe kell jutnom, és az utolsó szezonját evező Szabó Katát sem akartam cserbenhagyni, így megosztott felkészülést kellett végeznem. A páros edzésekre Vácra jártam, egyesben Budapesten készültem. Az edző jelenléte és a csoportos készülés egyaránt hiányzott: 37 gyakorlásból tizenhatszor volt velünk szakember. Pozitívum volt, hogy Amerikával szemben itthon járhattam masszőrhöz. Összességében elég amatőrnek értékelem a világbajnoki felkészülésemet. Mást ne mondjak: egyetlen napot sem voltunk edzőtáborban!

Gyimes Krisztina_Szabó Károly_dr. Szabó Katalin_Bácskai Dominika

Szabó Károly, Szabó Katalin, Gyimes Krisztina és Bácskai Dominika 

–   Hogyan látja a magyar evezés jelenét, közeljövőjét?

– Három dolgot szeretnék a magyar evezéstől: egy hajót, egy lapátot és egy edzőt. Jelenleg van néhány, távolba néző ígéretem. Nekem csak az egy hónapnyi,  itthoni készülést kéne megoldani-átvészelni, nem tönkretenni azt, amit odakinn már felépítettem. Idén ez nem sikerült, de bízom benne, hogy jövőre menni fog. Komoly koncepciók hiányában elég komplikált és stresszes felkészülni az olimpiai kvalifikációra. 2008-ig visszamenőleg századra pontosan tudom, hány kilométert evezek egy évben, hány percet edzek egy pulzuszónában, négyféle edzésnaplóm van. Ezt nagyjából nulla számú ember követi nyomon.

–   Milyen perspektivikus terveket dédelget?

– Jövőre szeretnék dobogós lenni szkiffben, az U23-as VB-n. 2015-ben pedig olimpiai kvalifikációt szerezni. Az olimpia évében halasztok az USC-n, hogy készülhessek szkiffben , viszont az csak itthon lehetséges. Nagyon szeretnék érdemi támogatást kapni terveim megvalósításához, mert Rióban mindenképpen szeretnék evezni. Egyébként kétevezősben valamivel könnyebb lenne a kijutás, csak nincs megfelelő partnerem.

–   Ha sport, akkor az evezés mellett mi érdekli még? Vannak-e magyar élsportoló kedvencei?

– Főként a „vizes” sportok – úszás, vízlabda, vitorlázás – kötnek le. Egyébként pedig minden élsportolót becsülök, akik a hazai, nehezebb körülmények között is eredményesek, boldogok tudnak lenni.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.