Risztov Éva egy hét alatt 91 ezer métert teljesített!

Risztov ÉvaKét és fél hetes floridai edzőtáborozása után ismét Debrecenben „gyűjti a kilométereket” Risztov Éva, a londoni olimpiai játékok nyílt vízi versenyszámának aranyérmese.

Pályafutása egyik legnagyobb terhelésű és legkülönlegesebb tengerentúli gyakorlatozása után a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva arról is szót ejtett, hogy várhatóan a jövőben is a „német vonalon” marad, azaz a Thomas Lurz nevével fémjelezett csoport tagjaként készül az idei évad versenyeire.

Nagyon jól éreztem magamat a Fort Lauderdale-i edzőtáborban, ahová ismerősként érkeztem, hiszen tavaly Gyurta Danival és a csoportjának többi tagjával együtt ugyanitt készülhettem. Az utazás előtt precíz tájékoztatást kaptam arról, hogy mit kell majd elvégeznem, tehát nem ott derült ki, hogy mennyit és milyen tempóban kell leúszni. Ezt a módszert nagyra értékeltem. Jobb így, mert az ember fel tud hangolódni a legnagyobb terhelésre, a legfárasztóbb edzésnapokra is” –nyilatkozta Risztov Éva, aki elmondása szerint Szilveszter napján is két edzés penzumát teljesítette.

Következő mondatából az is kiderült, hogy a ráhangolódásra ezúttal tényleg nagy szüksége volt…

„Az első héten 91 ezer métert hagytam magam mögött a medencében, de volt ennél egy kicsit „húzósabb” hetem is. Nyilván csak a szakmabélieknek mond igazán sokat az, hogy az egyik napon 11500 méter megtétele szerepelt az edzéstervemben, és én egyetlen centiméterrel sem úsztam kevesebbet…”

Ez volt élete első olyan edzőtáborozása, ahol – messze Európától – egy nagy létszámú csoportba egyedüli magyarként kellett beilleszkednie.

„Huszonkilenc német hosszútávúszó mellett tényleg egyedül én képviseltem a magyar válogatottat, de jól boldogultam, és már a német nyelven érkező utasítások legtöbbjét is pontosan meg tudom érteni. Ha viszont nincs edzés, akkor az angoltudásomat gyarapítgathatom. Jó volt a hangulat, ismét csak arra jutottam, hogy jó döntést hoztam akkor, amikor Thomas Lurz tanítványaihoz csatlakoztam.”

Mindenhol jó, de azért a legjobb otthon – ezt Risztov Éva sem igyekezett megcáfolni, sőt…

Jó volt hazatérni, a családomhoz és a barátaimhoz, nekem Debrecen a biztos pont, a bázis, ahol szeretek lenni, ahol minden kiszámítható. Mostanában egyre inkább az az érzésem, hogy minden a helyére került, jó passzban vagyok. Ami viszont a folytatást illeti, úgy gondolom, hogy maradok a „német vonalon”, mert minden edzésnap után többnek és jobbnak érzem magamat. És szerintem ez a lényeg.”

Risztov Éva március végén Mexikóban Világkupa versenyen vesz részt, idei fő versenye, azaz a legnagyobb próbatétele ugyanakkor a nyári Európa-bajnokság lesz, amelynek színhelye szintén a „német vonalat” erősíti, a leendő házigazda ugyanis nem más, mint Berlin városa.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.