Risztov nem hátrál meg az 1500 méteres próbatétel elől

Risztov ÉvaSem az egyesülete, a Debreceni Sportcentrum, sem pedig a Magyar Úszó Szövetség nem várta el Risztov Évától, hogy az olimpiai bajnoknő 2013-ban is “produkálja magát”, mert arra gondoltak, hogy a londoni nyári játékok megerőltető esztendejét követen elsősorban feltöltődésre lehet szüksége. 

Úgy vélekedtek, hogy egy olyan versenyzőnőnek, aki csaknem 20 évet élt már le a medencék és a nyílt vízi versengések embert próbáló világában, ráadásul a hosszabb távok specialistájaként, annak idén kijár a szabadság, de legalább is a könnyítés. Akár úgy is, hogy lemond az idei VB 10 kilométeres “maratonijáról”.

“Éva ennek ellenére, a maga elhatározásából döntött úgy, hogy rajthoz áll és vállalja az ellenfelek kihívását, még akkor is, ha a mezőny most kétszer akkora volt, mint Londonban – nyilatkozta Orendi Mihály, a debreceni sportközpont vezetője, az olimpiai bajnok munkaadója, aki 2009 áprilisában Risztovot hozzásegítette az újrakezdéshez, és aki az óta is az úszónő útját egyengeti. – Tulajdonképpen még meg sem lepődtünk az elhatározásáról értesülve, mert tudjuk róla, hogy soha nem hajlandó maga előtt alacsonyabbra állítani a mércét, és nem olyan ember, aki meghátrál a kihívások elől. Kitűnő fizikai állapotban utazott ki Barcelonába és ezúttal is a versenyzés bátor formáját választotta. Hét kilométeren át az élen állt, és miután beérték, úgy lett kilencedik, hogy száz méterenként mindössze négy századdal maradt el a világbajnoki aranyérmes brazil Okimototól. Én ezt a produkciót semmiképpen sem nevezném kudarcnak. Más lapra tartozik, hogy van ennek a világbajnokságnak egy olyan tanulsága, amellyel valójában már tavaly, a nagy diadal évében is szembesültünk.”

Orendi és Risztov már a világbajnokság előtt megállapodtak abban, hogy a Barcelonában történtek elemzésére csak az idei csúcsesemény után, legkorábban augusztus 6-án kerítenek sort, a Debreceni Sportcentrum Kft ügyvezetője, nem mellesleg a Magyar Úszó Szövetség alelnöke, egyik okfejtését azonban már most megosztotta a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársával.

“Furcsa kimondani, hogy nyílt vízi olimpiai bajnokunk már van, de az ebben a szakágban tevékenykedő szakemberek többsége elismeri, hogy még bővítenie kell a tudását, szóval most fizeti meg a tanulópénzt. Nagyra értékelem Kiss László szövetségi kapitány “beismerését”, aki volt bátor kijelenteni, hogy többek között azért ment ki Barcelonában a nyílt vízi versenyekre, hogy tanulmányozza ennek a szakágnak a fortélyait, mert szeretne többet tudni arról, hogy aztán többet is tudjon mondani a fiatal mestereknek. Van más tanulság is. Igazából most derült ki, hogy mennyire más volt tavaly úszni a Hyde parkban, ahol a víz tiszta volt és egy feszített víztükrű medence benyomását keltette, amelyhez képest a barcelonai sós, és ráadásul nem éppen tiszta tengervíz, no meg a fél távnál feltámadó erős szél kis túlzással ég és föld különbséget jelentett. Éva a verseny előtt nem tartott próbát, így mindezzel már “élesben” kellett szembesülnie. Valószínűnek tartom, hogy a jövőben az edzőtáborokat és a versenyprogramot is úgy kell megtervezni, hogy legközelebb az extrém körülmények se okozhassanak meglepetést.”

A debreceni sportvezető nem titkolja, hogy már az idén szeretnék megerősíteni azt a szakmai stábot, amelynek tudására Risztov Éva az eddiginél is jobban támaszkodhat. Az egyik elképzelés szerint az új segítőtárs egy másik városból érkezne, akinek a tanítványa idén már bizonyított. Ugyanakkor az is megoldást jelenthet, ha a nyílt vízi versenyzésre szakosodott edző a debreceni úszószakosztályt vezető Sántics Béla szakmai csapatából kerülne ki. Döntés – hamarosan.

“Számomra – a teljes bizalom jegyében – már az a rövidke mobiltelefonon elküldött üzenet is megnyugvást jelentett, amelyet hazautazásom előtt még Barcelonában kaptam Évától – folytatta Orendi Mihály. – Köszönetet mondott a támogatásért és már most megígérte, hogy 2015-ben, a következő világbajnokságon ismét a magyar himnusz hangzik majd fel a női 10 kilométeres versenyek után!”

Ez tehát a remélhetőleg szép jövő, ami viszont a közeljövőt illeti: Risztov, aki a háromtagú magyar vegyes csapat tagjaként csütörtökön kilencedik lett, az előzetes terveknek megfelelően Barcelonában marad és átváltva a medencés úszásra, rajthoz áll az 1500 méteren is. Meghátrálásra tehát ezúttal sem kell számítani.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter/MTI Fotó: Kovács Anikó

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.