Rutenka nem volt elég a Hamburg ellen

Rutenka Siarhei_commons.wikimediaHa valamikor felborult a papírforma, hát a férfi kézilabdázó Bajnokok Ligája négyes döntőjében ez tényleg így történt. A kölni Aréna húszezres nézőserege ugyanis a négy mérkőzés közül háromnak a végén meglepő eredményt könyvelhetett el. Ami a legnagyobb „durranás”: a Hamburg hosszabbításban kiharcolt győzelemmel detronizálta az abszolút favoritként reklámozott Barcelonát.

Már a szombati elődöntők egyike is vaskos meglepetést hozott, hiszen előzőleg a Kiel sikerére fogadtak volna legtöbben. Elvégre megnyerték a világ legkiegyensúlyozottabb bajnokságát, a Bundesligát, a Hamburg viszont ugyanott meg kellett elégedjen a szerény 5. hellyel. Ám ez a kétszer 30 perc egészen másként zajlott.

Duvnjak Domagoj_commons.wikimediaMiután a Barcelona 45 percnyi egyenlő állást követően döntő fölényre tett szert a lengyel Kielce ellenében, következett a német házi rangadó. A Hamburgban a 25. születésnapjához érkezett, horvát Duvnjak egészen kivételes lövő teljesítménnyel rukkolt ki:  tizenegy kísérletből tízszer betalált a Kiel kapujába. S mivel a másik oldal „tűzérei” nem tudtak ilyen szinten válaszolni, így ez az extra produkció kis túlzással önmagában is elégnek bizonyult az első bombameglepetés kialakulásához.

A vasárnapi programban előbb a bronzcsatában született nem várt eredmény, bár a Kiel – érthetően – csalódott csapatként léphetett pályára, hiszen nekik csak a győzelem – de minimum a döntőbejutás! – lett volna az elfogadható eredmény! Végül egy góllal, de csak nyert a Kielce, ami számukra mindenképpen jókora sikernek számít.

A döntőben előbb a Barcelona akarata látszott teljesülni, s rendkívül tördelt játékot követően a félidei szünetre 11-9-es vezetéssel mehettek Pascual mester tanítványai. Az agyondicsért Barca védekezés és Rutenka (akit nyilvánvalóan szívesen honosítanának a spanyolok, de ő következetesen játszikszülőhazája, Fehéroroszország válogatottjában, amiért őt nagyra tartom!) hősies küzdelemben szerzett góljai azonban kevésnek bizonyultak a folytatásban. A spanyoloknál Saric az első félidőben még 50 százalékos hatékonysággal védett, Bitter gyengélkedett, de a 45. percre ez a mutató már 38-44-re módosult a vörös hajú német kapus javára. A Hamburg „halálfáradt” játékosai először 16-15-nél vezettek, innen a „Barca” már csak egyenlítgetett (18-18, 20-20). A Saric helyett beállt Sterbik ugyan fogott néhány nagy lövést, de ez is csak ahhoz volt elég, hogy a hamburgiak 24-20-as előnyét is egalizálták. Ebben a szakaszban a spanyol jobbszélső, Thomas elévülhetetlen érdemeket szerzett. Végül 25-25-tel zárult a rendes játékidő, amelyet követően a kétszer ötperces hosszabbítás rendkívüli izgalmak után döntött a Hamburg javára: 30-29!

hens_pokal_5x4_Diashow

A relatív igazsághoz hozzátartozik, hogy a németek jártak elől a szabálytalanságokban: a horvát beállót, Vorit többször is ki lehetett volna pontozni, ám a „nagy ravasz bunyós” ezért-azért, de megúszta a piros lapot. A Hamburgban elsősorban a szombaton „eldugott” Kraus beállítása volt nagy húzás, a másik oldalon viszont a támadójátékban Rutenka egyéni akciói kevésnek bizonyultak. A meccs végére már mind gyakrabban sikerrel lebirkózták.

A játékvezetők többször kedveztek a Barcelonának, a végén pedig úgy tűnt, a legjobban a hétméteres párbajnak örülnének, mert akkor moshatták volna kezeiket. Nem így történt! A Hamburg elsősorban küzdőképességével kerekedett felül nagynevű riválisán. A Barcelonának talán jót tesz ez a fiaskó, a riválisok számára pedig bebizonyosodott: a hétszeres BL-győztes ellen is lehet nyerni. Ez a lehetőség pedig még érdekesebbé teheti a BL jövő évi sorozatát.

Fotók: commons.wikipedia

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.