S. Kovács Ádám visszatér az Európa-bajnokságra

skovacsvbdontoKihirdették a három hét múlva kezdődő budapesti felnőtt karate Európa-bajnokságon induló magyar válogatott névsorát. A sportág idei legnagyobb világversenyén tatamira lép a 2009-ben Világjátékok-győztes S. Kovács Ádám is, aki másfél éves kihagyás után tért vissza.

A szakvezetés reményei szerint 2-3 magyar versenyző éremért küzdhet majd a kontinensbajnokság szombat-vasárnapi szakaszában. A szervezők azt várják, hogy az Eb mind a négy napján megtelik a káposztásmegyeri Jégpalota. A Magyar Karate Szakszövetség olyan Eb-t szeretne rendezni, amely tovább erősíti az esélyeket a karate olimpiai programba kerülésére.

A kétszeres vb-ezüstérmes, 2009-ben Világjátékok-győztes S. Kovács gyakorlatilag az utolsó pillanatban, idén év elején kezdte meg a felkészülést, így a válogatóversenyek közül csak a múlt hétvégi Szlovák Grand Prix-n tudott részt venni. A szakvezetés döntését megkönnyítette Kőhegyi Zoltán fair play-díjas gesztusa. A pár éve junior vb-bronzérmet nyert ifjú karatés szerezte 67 kg-os súlycsoportban a legtöbb pontot a kvalifikáció során, ám a magyar válogatott sikeresebb szereplése érdekében lemondott az indulás jogáról S. Kovács Ádám javára.

kohegyi2

Kőhegyi így a férfi kumite csapatban kapott helyet, akárcsak az elmúlt évek korosztályos világversenyeiről szintén érmeket hozó Tadissi Martial (kétszeres U21-es Európa-bajnok) és Szegedi Döme (junior világbajnok). Női indulóink között is többen álltak már világverseny dobogóján. Metzger Szandra U21-es Európa-bajnok, Csák Klaudia kétszeres U21-es Eb-bronzérmes, de Juhász Nikolett és Bartha Nikola egyaránt volt már junior Eb-n harmadik, míg Lassingleitner Fruzsina csapatban büszkélkedhet felnőtt kontinensbajnoki bronzéremmel.

„Nagy jövő előtt áll ez a fiatal magyar válogatott, amely remélhetőleg a korosztályos sikerek után Budapesten is kibontakoztatja tehetségét – mondta Ruzsinszky György, a válogatott egyik edzője. – Már a felkészülés során abszolút érezhető volt, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokság mást jelent, mint az eddigiek. Bízunk abban, hogy ki tudjuk használni a hazai pálya előnyét, és két-három versenyzőnk ott lesz az éremért folyó küzdelmekben. Nagyon örülünk, hogy S. Kovács Ádámra újra számíthatunk. Részvételével jelentősen nőttek az esélyeink, hiszen ő már számtalanszor bizonyított, és jelenleg is kategóriájának a „nem olimpiai” olimpiai bajnoka, igazi világklasszis.”

Az Európa-bajnokságon 45-50 ország mintegy 600 sportolója vesz részt – kategóriánként egy versenyző, illetve csapat indulhat egy országból. A szervezők várakozásai szerint a verseny mind a négy napján megtelik a káposztásmegyeri Jégpalota. Azt remélik, hogy a magyar karatésok és szurkolók nagy számban kilátogatnak majd a sportcsarnokba. Külföldről is nagy az érdeklődés, számos helyről szurkolói buszok érkezhetnek a magyar fővárosba.

A Magyar Karate Szakszövetség célja, hogy a budapesti Eb pluszpontot jelentsen a karaténak az olimpiai részvételért zajló versengésben. A magyarországi kontinenstorna ugyanis nemcsak az év legrangosabb karate viadala, hanem az utolsó világverseny a NOB végrehajtó bizottságának javaslattétele előtt. A testület május végén, Szentpéterváron nyolc sportág közül választ ki kettőt, amelyek felvételét javasolja a 2020-as ötkarikás programba. A végső döntést a NOB szeptemberi közgyűlése hozza meg Buenos Airesben.

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.