Sajtkészítésből utazik a szumó világbajnokságra Makai Erika

sumo_Makai_junior, 440

Nyolcadik világbajnokságára készül a szolnoki illetőségű Makai Erika, aki szerdán Frankfurt és Hong-Kong érintésével, harmadmagával repül Tajvan szigetére, ahol Kaoshiung városában rendezik a 2014. évi szumó világbajnokságot. A sokszoros magyar bajnoknőt elutazása előtt először arról kérdezte a jochapress.hu, miként került kapcsolatba ezzel a sportággal?

„2001-ben az akkor ötéves kisfiammal már muszáj volt valamit kezdeni, mert óriási mozgásigénye volt. Így kerültünk a Szolnoki MÁV tornacsarnokába, ahol most is végzem az elutazás előtti utolsó edzéseimet. Azután ahogy lenni szokott, én lettem az, aki megmaradt a sportág mellett. Egyébként már az első versenyemen is az abszolút kategóriában indultam, mindössze néhány hónapos „ismerkedés” után. Akkor még nem értem el az alsó súlyhatárt, a 80 kilót, így mindenféle nehezékekkel mérlegeltem. Az Ob-t Szolnokon rendezték, engem pedig rábeszéltek, hogy induljak el, mit veszíthetek? Jóakaróim azt mondogatták, a legfelső súlycsoportban lesznek a legkevesebben, erre nyolcan is összejöttünk. Körmérkőzést követően lettem második.”

– 2003-ban pedig már a világbajnoki tűzkeresztségen is átesett. Azóta mindössze három Vb-n nem lehetett ott.

„Kétszeres világbajnoki ezüstérmes vagyok, de a kolumbiai Világjátékokon, 2013-ban kiharcolt két, ötödik helyemet legalább ennyire tartom. Oda ugyanis csak négy éven keresztül folyó, kvalifikációs versenyeken keresztül juthat el súlycsoportonként az abszolút legjobb 16-16 versenyző.”

– Az átlag emberek a televízió jóvoltából ismerhetik a sportágat, s leginkább csak az marad meg bennük, hogy az egyik erős ember letolja a küzdőtérről a másikat.

„Ez így túlontúl leegyszerűsített változat. Szakmailag megalapozott leírásban olvastam, hogy több mint száz, olyan fogás van, amelyeket alkalmazva egyaránt elérhető a győzelem.”

sumo_Makai közelről, 440

– A sportágon belül köztudott, hogy Önnek nincs női riválisa, de még edzőpartnere sem, így kénytelen férfiakkal edzeni. Előny vagy hátrány ez Makai Erika számára?

„Sajnos, az ugyancsak sikeres nehézsúlyú, Vb-bronzéremmel is rendelkező Kálló Gyöngyi visszavonult, pedig vele emberileg és szakmailag is nagyon jól megértettük egymást. Így maradnak a férfiak, akikkel alapvetően jól járok, rengeteget tanulok tőlük. Általánosságban elmondhatom magamról, hogy edzésen sokszor hibázok, versenyen viszont jóval inkább összeszedett vagyok, mint a gyakorlások alkalmával.”

– Az utóbbi napokban feltűnt az edzéseiken egy fiatalember, Tóth Attila, aki tíz éve él Japánban és a szumó elkötelezettje, az a főfoglalkozása.

„Rengeteget jelentett számomra ez a néhány, közös gyakorlás, amelyeket érthető módon, elsősorban Attila vezetett. Igaz, amiket alapként mutatott, azok legtöbbjét ismertem, viszont az egyes szituációk, fogások megoldásának hatékonyságát, azokat a ravaszkodásokat is megmutatta, amelyekkel sokkal eredményesebbek lehetünk.”

– Ez azt is jelentheti, hogy Makai Erikától kiugróan sikeres szereplésre számíthatunk a tajvani világbajnokságon?

„Tény, hogy alapvetően jó versenyző típus vagyok, de vannak olyan ellenfelek, akik ellen egyszerűen csaknem lehetetlen bármit is kezdeni. Sok éve ott van például az élvonalban egy venezuelai hölgy, akinek a 180 kilója mellett én törpének számítok a magam 128 kilójával szemben. Ez a hölgy technikailag csak a minimumot tudja, viszont rendkívül stabilan áll a lábán, leginkább csak a lökdösődéssel akarja megoldani a meccset.”

– Mely országokból jönnek a legjobb, legeredményesebb szumózó hölgyek?

„Egyértelmű, hogy Oroszországból, mert legtöbbjük a cselgáncsozók közül érkezik és ez a sport rendkívül jó előképzést jelent a szumózáshoz.”

– Mivel nem csinál titkot abból, hogy 38 éves, ezért rákérdezek: meddig szeretne még nemzetközi szinten versenyezni?

„Ameddig jólesik. Egyetlen, konkrét célom viszont van. Ez pedig a 2017-es Világjátékokon való részvételi jog kiharcolása.”

– Most már csak azt szeretném megtudni: anyagilag ezek a „világvégi” kirándulások mennyibe kerülnek egy amatőr sportolónak?

„Maradjunk annyiban, hogy többszázezer forintot nekem kell állnom. Erről a postás fizetésemből nem is álmodozhatnék. Szerencsére 2010-ben elvégeztem egy sajtkészítő szaktanfolyamot és azóta egyre jobban beindult a sajtgyártás. Mára eljutottam odáig, hogy nem tudom kielégíteni az igényeket…”

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.