Sakkolimpia: Rapport Richárd, a nagy kérdőjel!

sakk_Ob 440, férfiakBalról: Balogh Csaba, Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán (Fotók: JochaPress.hu)

A felvezetés a szokásos: minden idők legerősebb sakkolimpiáját rendezik meg a norvégiai Tromsöben, amelyre természetesen a magyar férfi és női sakk válogatottakat is benevezték. Bár a férfiak utoljára 1978-ban nyertek aranyérmet, hazánk változatlanul a sportág nemzetközi élmezőnyében szerepel. A férfiak most is esélyesebbek, mint a nők. Előbbieket az előzetes rangsorolás szerint a hatodik, legerősebb együttesként nevezték, míg a hölgyek a 13. helyet birtokolják az erősorrend alapján.

Persze ezek a helyezési számok sosem jelentek egyben garanciát is a majdani helyezés elérését illetően. A Horváth Tamás vezette ötösfogat minden esetre igen erősnek ígérkezik, a majdan asztalhoz ülő négy-négy magyarral szemben egyetlen ország válogatottja sem mehet biztosra. Amint az első táblán harcba induló Lékó Péter nagymester elmondta, nagyon erős ellenfelekre számíthatunk. Az első tíz közül szinte bárki lehet első és lehet tizedik is.

sakk_Lékó Péter_440x

A jó felkészülés egyébként csak az egyik tényező, hiszen a svájci rendszer eleve más, mint egy körmérkőzéses egyéni torna. Ráadásul hiába készül valaki éjjel félkettőig a valószínűsíthető ellenfélre, ha délelőtt 10-kor kiderül, a másik oldal nem az általunk feltételezett négyest ülteti aznap délután asztalhoz. Ami Lékót illeti, igyekezett sokoldalúan készülni; hétfőn délután például egy háromórás, kiadós pingpongozással zárta a sakkolimpiára történt felkészülését.

A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összetételű magyar válogatott mindenképpen az első tízben fog csatázni. Nagy kérdés, hogy a kedden még Koppenhágában versenyzett újonc, Rapport mire lesz képes Norvégiában? Az utolsó percben történő csatlakozás ugyanis legalább annyi kockázatot jelenthet, mint a 18 éves, vitán felül nemzetközi szinten is igen tehetséges Rapport megnyitási repertoárja. Ő ugyanis egyéni versenyein nem ritkán túlzott kockázatokat vállal már a megnyitásban is.

Egyéniben a saját számlájára ezt megteheti – legfeljebb begyűjt egy két „tojást”, hogy azután a következő játéknapokon változatlan harciassággal igyekezzen ledolgozni a hátrányát. Mivel ezt egy csapat számlájára nem teheti meg, a nagy kérdés az, sikerül-e „Ricsit megszelidíteni”? Magyarán, rávenni őt egy konzervatívabb megnyitáskezelésre és játszmavezetésre…

sakk OB 440, nők, Hoang, Gara A T_Mádl I_Papp PetraBalról: Hoang Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Mádl Ildikó, Papp Petra

A nőknél megnyugtató lehet Mádl Ildikó visszatérése a válogatottba. A Polgár lányokkal – Zsuzsával, Zsófiával és Judittal – kétszeres olimpiai bajnok rutinjára, hatalmas tapasztalatára minden bizonnyal nagy szükség lesz Tromsöben is. Az éltáblán egyébként Hoang Trang játszik majd a Hazai László kapitány irányításával szereplő magyar együttesben. Mellette Mádl Idlikó, Gara Anita és Tícia, valamint Papp Petra alkotja csapatunkat. Hazai László kapitány szerint az első tíz közé kerülés már komoly sikert jelentene.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.