Sallói: Dárdait kéne megtenni tíz évre kapitánynak

Salloi Istvan_440Sallói István, a Dárdai-stáb tagja még nem vett részt a románok elleni keret kialakításában, megfigyelőként a három ellenfél hibáinak kinagyítása lesz a feladata, Bukarest előtt Miriuta László kolozsvári edző véleményét is kikéri.

Sallói a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta azt is: éppen a futballról vallott eltérő látásmódja miatt választotta maga mellé Dárdai.

„Engem Vági Márton MLSZ-főtitkár hívott fel, hogy Dárdai Pali gondol rám a stábjában, ami kissé meglepett, hiszen maga Pali nem keresett előtte. Mi együtt jártunk már az A-licences tanfolyamra is, s most együtt végezzük a pro-tanulmányokat, sokat beszélgettünk az elmúlt két évben futballról, vannak ellentétes nézeteink – éppen emiatt esett rám a választása. Szerinte ugyanis mi itthon túlbonyolítjuk a foci elméletét, állandóan játékrendszereket elemzünk, számháborúzunk, és őt pont ez a szemszög érdekli, ezek a részletek, amelyek az ő racionális, leegyszerűsítő német megközelítésén kívül esnek. Ebben a friss játékoskeretben egyébként az én véleményem még nincsen benne, Pali rakta össze a neveket, nem folytam bele. A keret nyilván változni fog a finnek ellen. Dárdai nyerő típusú erős karaktereket keres néhány művész mellé.” – mondta el Sallói István.

„Valószínűleg Pali kockáztat a legtöbbet, az MLSZ lépéskényszerben volt, meg kellett oldania egy helyzetet, s ami biztos: a közhangulatot ezzel a kinevezéssel meg is fordították. A játékosok is nagyon várják Dárdai szellemiségét, a motivációval nem lesz gond. Legyen kilenc pont három meccsen, álljunk így hozzá, persze a minimum a hat pont az Eb-esélyek megtartásához. Ha ez sikerülne, bizonyosan óriási nyomás alá helyeznék minden oldalról Palit, hogy maradjon – tán még a Hertha is elengedné. Ő hosszú távon is alkalmas lenne szövetségi kapitánynak, de akkor azt mondom, adják neki oda ezt a munkát tíz évre.” – tette hozzá a KTE klubmenedzsere.

„Megfigyelő leszek a stábban, az ellenfeleket kell feltérképeznem fő feladatként. Ez nehéz lesz, élőben már nem láthatom ezeket a válogatottakat, pedig televízión keresztül korántsem látszik egy teljes csapat viselkedése, mozgása. Megnézem tehát a románok idei négy meccsét, de visszamegyek a legutóbbi román-magyarig az elemzésben. Az én feladatom kinagyítani a hibákat és a lehetőségeket.” – vázolta feladatát.

Hozzáfűzte: „A románok fő erénye a labdaszerzés utáni villámgyors kontra, erre kell felkészülnünk. Ki kell mérni a támadás-védekezés arányát patikamérlegen, mert a románok még otthon is átengedik a területeket, de ez csapda lehet. Hogy érdemes-e megkérdezni a Kolozsváron vezetőedző Miriuta László véleményét róluk? Igen, meg is fogom. Támpontokat kérek tőle is a románok egyéni erősségeiről-gyengeségeiről a párharcokhoz. A személyes tapasztalatok erősebbek sokszor a videózásnál.”

Miriuta: Segítek Dárdaiéknak, le kell támadni a románokat, a védelem a gyengéjük

“Sokszor játszottunk egymás ellen Palival a Bundesligában Hertha–Cottbus meccseken, ismerem őt, kicsit meglepett a kiválasztása, de jó választás, ám nem lesz könnyű munkája, főleg Bukarestben. Én azt mondom, majd meglátjuk a három meccse után, hogyan folytatódhat a dolog. A Dárdai-stáb számíthat a tanácsaimra, ha megkeresnek, örömmel segítek a románok feltérképezésében.” – mondta el Miriuta.

Hozzátette: „Félelem nélkül kell majd futballozni Bukarestben, ez lesz a lényeg. Kemény játék lesz, fanatikus hangulat, de azzal nem kellene foglalkozni a magyar csapatnak. Támadófutballt kell szerintem játszani, mert védekező felállásban nem lesz esélyünk, előbb-utóbb hibázni fogunk. A bátorság fontos lesz, mert a románok otthon is védekezésre épülő kontrát próbálnak majd játszani, mint tették a görögök ellen sikeresen idegenben. Magabiztosak a románok az első siker után, nekünk viszont nem szabad most kikapni.”

„Kulcsjátékosaik a Stuttgartban játszó Maxim, a szélső Torje és a Steaua középpályása, Chipciu is kiváló labdarúgó. A sérült Maricát valószínűleg a török légiós Stancu vagy a román gólkirályjelölt, Keserű fogja pótolni, utóbbi kiváló ballábas gyors támadó. A gyenge pontjaik? A védelmük: lassúak a belső védőik, Chiriches nem is játszott legutóbb a Tottenhamben, nincs jó formában – ott kell támadni, főleg a válogatottba visszatérő Szalai vezérletével, bátor letámadásokkal, fent maradni a területeiken. Ahogyan én is a kis-Dortmundot próbálom megvalósítani Kolozsváron” – elemezte az ellenfelet a kolozsvári vasutasok trénere.

„Őszinte vagyok: 22 évet éltem Romániában, az utolsó 24 évemet már Magyarország töltöttem, én már Pintér Attilának is segítettem volna, Magyarországon él a családom, ott születtek a fiaim, én már a magyaroknak drukkolok, nem érdekelnek a romániai kritikák emiatt. Ettől persze itt vagyok éppen edző, ma este itt játszom városi derbit, utána elsők is lehetünk a bajnokságban. Egyszer pedig jöhet kedvencem, a Győr és a Fradi kispadja és persze a nagy álom, a magyar szövetségi kapitánykodás” – árulta el szíve választásait Miriuta.

Digisport

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.