Sarapova megizzadt Simona Halep ellen

Sarapova_RG_440A Francia Nemzetközi Nyílt Teniszbajnokság idei női fináléja nemcsak izgalmas, de magas színvonalú játékot hozott. A karrierje során először Grand Slam-finalista Simona Halep nem játszott megilletődötten a már rutinos Marija Sarapova ellen.

A 22 éves Simona Halep egy éve a Roland Garroson már az első fordulóban kiesett, ám azóta 7 tornagyőzelmet aratott. A román lány nyert Nürnbergben, s’Hertogenboschban füvön, majd Budapesten is. A New Haven-i torna fináléjában már Petra Kvitova volt az áldozata, majd év végén Samantha Stosurt a moszkvai és a szófiai torna döntőjében is legyőzte.

Halep idén az Ausztrál Openen a selejtezőből indulva a negyeddöntőig menetelt, ott Dominika Cibulkova állta az útját. A román teniszező Dohában tette fel az i-re a pontot, ahol zsinórban Sara Erranit, Agnieszka Radwanskát és Angelique Kerbert is legyőzte. Az Indian Wells-i elődöntőben A. Radwanska visszavágott, majd a 8. döntőjében, Madridban Marija Sarapova 1:6, 6:2, 6:3 arányban nyert Simona Halep ellen.

Korábban a Roland Garros női fináléjába két román lány jutott be, Simona Halep a harmadik. 1977-ben Florenta Mihai három játszmában kapott ki a jugoszláv Mima Jausovectől. Egy évvel később az Aranyosgyéresen született Virginia Ruzici két szettben legyőzte a jugoszláv lányt. Érdekesség, hogy abban az évben Ruzici és Jausovec párosban együtt nyerte meg a Roland Garrost és finalisták voltak Wimbledonban is. Ruzici az 1980-as Roland Garros döntőben Christ Everttől kapott ki.

A Roland Garroson Halep a 4. körben Sloane Stephenst búcsúztatta, majd legyőzte Szvetlana Kuznyecovát,  az elődöntőben pedig a német Andrea Petkovicot múlta felül. A román lány szettveszteség nélkül jutott el a fináléba. A sokkal nehezebb ágon harcoló Marija Sarapova Samantha Stosurt, Garbine Muguruzát, majd Eugenie Bouchard-ot is “csak” szetthátrányból fordítva győzte le.

A fináléban jól kezdett a román lány, Halep rögtön elvette Sarapova adogatójátékát. Az orosz lány visszavette a bréket, majd 5:3 után Sarapova adogathatott a játszmáért, ám Halep is el tudta venni Sarapova adogatójátékát (5:4).

A második szettben Simona Halep kétszer is 5:4-es, majd 6:5-ös állásnál adogathatott az egyenlítésért, ám Sarapova mindkét brékkel egyenlített ki. Végül a roppant izgalmas rövidítést tudta a maga javára fordítani Halep.

A döntő játszma is izgalmasan alakult, Halep 2:4-es hátrányból is ki tudott még egyenlíteni, ám a végjátékot már Sarapova bírta jobban. A 27 éves orosz teniszezőnő végül 3 óra 7 perc alatt nyert Simona Halep ellen. Sarapova zsinórban harmadik alkalommal játszott döntő Párizsban és a Roland Garros az első GS-tornája, ahol 2012 után duplázni tudott. Az orosz lánynak ez volt a 9. GS-fináléja és 5. győzelme, Sarapova 2004-ben Wimbledonban, 2006-ban a US Openen, míg 2008-ban az Ausztrál Openen tudott győzni. Első Roland Garros sikerére 2012-ig kellett várni.

A Roland Garroson utoljára 2001-ben rendeztek három játszmás női döntőt. Jennifer Capriati 1:6, 6:4 után 12:10-re nyerte meg a döntő szettet Kim Clijsters ellen.

Roland Garros, női döntő:
Marija Sarapova (orosz, 7.)-Simona Halep (román, 4.) 6:4, 6:7(5), 6:4

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.