Sastin Marianna aranyérmét Módos Péter bronza követte

Módos Péter a győztes Yun mellett aa dobogón - Fotó: JochaPress

Módos Péter a győztes Yun mellett aa dobogón – Fotó: JochaPress

Jól mennek a dolgok a Papp László Arénában zajló birkózó világbajnokságon. A csütörtöki napon Sastin Marianna fordulatos mérkőzésen nyert világbajnoki címet, majd péntekre is akadt magyar éremszerző. A Szigetváron nevelkedett, de ez év elején a budapesti, Kertvárosi SE-be igazolt, 55 kilósok között versenyző, a kötöttfogású Módos Péter hatalmas küzdelemben, 0-3-ról 7-3-ra fordítva harcolta ki a bronzérmet.

Előbb azonban történt egy, s más. Módos két, nyert meccset követően a harmadikon vereséget szenvedett a későbbi világbajnoktól, az észak-koreai Yun-tól.

A éremért zajló esti program előtt a névadó cég, az amerikai SiteTalk vezetői tartottak sajtótájékoztatót, amelyen többek között ott volt a cég amerikai főnöke, Frank Ricketts, a magyar szövetség elnöke, dr. Hegedűs Csaba és az újdonsült világbajnoknő, Sastin Marianna is.

birkóVb_Ricketts_Sastin_Hegedűs

Az esti meccseken több izgalomra is adódott lehetőség, s nem csak a magyar szereplő, Módos Péter összecsapásán. A nők 72 kilósainak döntőjében például a nagy esélyes, orosz Vorobjeva – aki Londonban olimpiai bajnoki címet szerzett, s mellette Európa-bajnoknak is mondhatja magát – már 5-0-ra vezetett a kínai Zhang ellen, aki azonban a második menetben látványos és céltudatos birkózással fordított: kétvállra fektette orosz riválisát.

birkóVb_Zhang_Vorobjeva tus

 

Módos Péter („Csonti”) nem jól kezdett, mivel az orosz Tatarinov támadott erőteljesebben, s pontokat is szerzett, ráadásul Módost intették is. A második menetben azután fordult a kocka és a hatalmas elánnal küzdő Módos megfordította az eredményt. Nem is maradt el az ilyenkor szokásos előre szaltó sem…

birkóVb_Módos kiemeli Tatarinovot

A döntő érdekességét az szolgáltatta, hogy az északi és déli Korea birkózói jutottak el a fináléba. Az északi Yun már 4-0-ra is vezetett, fordulás után viszont Chol 4-3-ig felzárkózott, amiben talán egy kis bírói segítség is benne volt.?. Végül Yun lett a világbajnok, aki a dobogón illő módon tisztelgett is a Nagy Vezérnek.

birkóVb_Yun_Chol_fejek lefelé

A később győztes Yun pirosban

birkóVb_Yun jelenti a vezérnek

Az eredményhirdetést követően Módos Péter így nyilatkozott:

“Hatalmas áttörés ez a pályafutásomban, hiszen még soha nem nyertem világbajnoki érmet” – mondta mosolyogva ‘Csonti’ a meccs után. “A mozdulatot, ahogy mögé kerültem és eldobtam, többször lejátszottam a fejemben az elmúlt három órában. Négy perc után már éreztem, hogy jobban bírom és ez a meccs biztosan megvan. Nagyon nehéz éven vagyok túl, volt egy vállműtétem, ezért is nagyon boldog vagyok. Az edzőimnek és a családomnak is köszönöm, nélkülük nem sikerült volna. Elégedett vagyok, mert, ha az elkövetkező három évben nem hátráltat komolyabb sérülés, akkor Rióban még fényesebb lesz ez az érem.”

birkóVb12_kitüntetettek_Csoportkép

Este a Hungária Szálló éttermében a Nemzetközi birkózó Szövetség (FILA) Hall of Fame kitüntetéseit adták át. A tíz érintett között ott volt az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Kocsis Ferenc és a világbajnok, a hazai szövetség főtitkára, Gáspár Tamás is.

birkóVb_Gáspár_Kocsis

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.