Schmitt Pál fizeti háromszáz, feledékeny edző tagdíját!

Edzők10_Schmitt, Kiss L., Fábián L.

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Magyar Edzők Társasága (MET) a budapesti SYMA Rendezvénycsarnokban. A sportszakemberek az ünnepséget jubileumi kongresszussal kötötték össze, amelyen többek között megjelent Simicskó István államtitkár, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Fábián László, a MOB szakmai igazatója, és helyettese, Bartha Csaba is.  

Edzők_Schmitt PálNapirend előtti felszólalásában Schmitt Pál vészharangok kongatásával felérő hangsúllyal szólt a hazai edzőképzés teljes felhígulásáról. Fenntarthatatlannak ítélte azt az állapotot, amelyben arra is van lehetőség, hogy valakik akár 50 órás képzéssel edzői jogosítványokat szerezzenek. Azt is furcsállotta, hogy az edzők mintegy 60 százaléka a havi 200 forintos, valóban jelképes tagsági díjat sem képes befizetni. Ezért felajánlotta, hogy havonta 300, feledékeny szakember helyett további intézkedésig ő fogja átutalni a tagdíjak ellenértékét a MET számlájára!

Edzők_Ormai LászlóA Schmitt Pál által elmondottakat csak felerősítette dr. Ormai László beszéde. A Magyar Edzők társaságának egyik alapítója, jelenleg tiszteletbeli elnöke szerint ma teljes kontroll nélkül, akár az állomásfőnökök is tarthatnak edzőképző tanfolyamokat. Ha nem történik sürgős és érdemi változás, az edzői szakma végképp leértékelődik. „Nincs más út, mint a TF primátusának visszaállítása az edzőképzésben” – hangsúlyozta többek között a MET egyik alapító tagja. dr. Ormai László.

Edzők14_Mónus AndrásA MET másik alapítója, dr. Mónus András is figyelmet érdemlő gondolatokat osztott meg szépszámú hallgatóságával. Szerinte folyamatos és rendszeres tudásfejlesztése van szükség az eredményes edzősködéshez, miközben sportági kultúrákat is ki kell alakítani. Az edzőkkel szemben egyre nagyobb a türelmetlenség: elég egy elvesztett mérkőzés és az illetőt máris hülyének nézik…

Edzők_Simicskó I. Simicskó István, a sportért felelős államtitkár a sport értéktermető voltát hangsúlyozta. Miként az orvosok, tanárok, lelkészek is kiveszik részüket a tágabb értelemben vett nevelő munkából, ugyanez elmondható az edzőkről is. A jó edző ugyanis nem csak az eredményességre törekszik, hanem párhuzamosan neveli is a rábízott fiatalokat. A jó edzőnek világos, egyértelmű célokat kell megfogalmaznia tanítványa számára, s ezen célok elérése érdekében meg is kell nyernie ahhoz a fiatal partnereket. Nagyon  fontos, hogy a fiatalok tele vannak lelki energiákkal is, amelyeket szintén mozgósítani kell. A jó edzők kinevelése rendkívül fontos, ezért is szükséges azon fáradozni, hogy a TF  régi, jó híréhez méltó legyen a közeljövőben, ami a kormánynak eltökélt szándéka és amihez a megfelelő támogatást meg is akarja adni.

Simicskó István azt is nyomatékosította, hogy a kiemelt edzői kategóriába bekerült 154 szakember értékén kezelése csak az első, komoly lépés lehet azon az úton, amelyre elengedhetetlenül szükség van ahhoz, hogy megakadályozzuk a kiemelkedő tudású szakemberek elvándorlását, s előbb-utóbb pedig akár haza is tudjuk csalogatni a jelenleg külföldön dolgozó legjobbakat.

Edzők_Molnár Zoltán Molnár Zoltán, a MET idén megválasztott új elnöke a 2013-as esztendő tanulságait is elemezte. Ő is visszatért a kályhához, mi szerint a TF-et mindenképpen fel kell erősíteni. Annak idején a fiatalok nem csak azért mentek a TF-re, hogy tanárok legyenek, hanem párhuzamosan olimpiai bajnokok is akartak lenni. Egy-két élvonalbeli szakosztály ráférne erre a tanintézményre…Az elnök azt is aláhúzta, igenis szükség lenne az Edzői Kamara életre hívására, hiszen jelenleg a MET a maga 1500 tagjával a legnépesebb civil köztestület az országban, amelynek mindenfelé szaladgálás helyett a saját ügyeit birtokon belül kellene elintéznie.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.