Sivatagban sakkoztak az újságírók

sakk_újságíró bajnokság 1Kezdés előtt a nyolcfős mezőny

A Magyar Sakkszövetség a Családi Sakknapok eseményeibe beépítve, meginvitálta a sakkal (is) foglalkozó újságírókat, egy rapid-szerű sakkversenyre, abban a reményben, hogy  ezzel a  alkalommal is közelebb kerülnek a tollforgatók a 64 fekete-fehér mező birodalmához. Miközben Ale László, a Nemzeti Sport képviseletében megnyerte a viadalt, történtek olyan apróságok is, amelyek nem mindenkinek tetszettek.

Ami a sakkot illeti nem sok, mindössze nyolc kolléga vette a bátorságot, hogy eljöjjön és megméresse magát. (Ebben a nyolcban már e sorok írója is benne foglaltatik.) Szerencsére a hagyományos sakkórákkal játszottuk a 10-10 perces partikat; összesen öt fordulóra került sor.

Ami a minőséget illeti, azt a Nemzeti Sport bombázói hozták, ugyanis az első két helyet Ale László és Rácz Péter jóvoltából ők vitték el. A finom modorú kollégák ezúttal diplomáciából is jelesre vizsgáztak, hiszen hogy nyomasztó fölényüket enyhítsék, mind a négy emberük eredményét összevonták. Így Ale László (4,5 pont) és Rácz Péter (4,5 pont) mellett a 7. Mihályi András (1 pont) és a 8. Pál István  (O) pontszámát is hozzáadták az elől végzettekéhez, s így éppen döntetlent értek el a többi szerkesztőség összevont válogatottjával szemben.

Volt egy elég markáns szépséghibája is az eseménynek. Nevezetesen az, hogy az elég meleg, a nyilvánosság elől el nem zárt területen megrendezett torna egészen közelében – még a kezdés előtt – kitört a nagyhangúak közötti bunyó. A találós kérdés ez esetben az: ugyan kik miatt kellett hívni a rendfenntartókat?

Ami pedig már szigorúan a házigazdák ügye kellett volna legyen: miközben a Sakkszövetség úton útfélen (érthető örömmel!) hangoztatja, hogy a szövetség egyszeri, 300 millió forintos támogatásban részesült, ebből a szép summából írdd és mondd: egyetlen pohár ásványvízre nem futotta. A részvevők ugyan a szökőkút közelében pihegtek, de a nagyságrendileg 30 fokban elkelt volna 1-2 pohár pöttyös vagy pöttynélküli, hideg víz, amelynek hiányában akár a sivatagban is sakkozhattak volna.

Ennyire bárhol máshol – még 300 millió nélkül is – szokta futni. Olykor még többre is…

sakk_újságíró dobogósok, 440A dobohósok: Rácz Péter, Ale László, Bokros Csilla

A végeredmény: 1. Ale László (Nemzeti Sport) 4,5, 2. Rácz Péter (Nemzeti Sport) 4,5, 3., Bokros Csilla (Polgármester) 3, 4. Jocha Károly (JochaPress.hu) 3, 5. Szabó Miklós (Sakkszövetség) 2, 6. Szarvas István (Hetedhéthatár) 2, 7. Mihályi András (Nemzeti Sport) 1, 8. Pál István (Nemzeti Sport) O pont.

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.