Sportoló házaspár újíttatta fel Ady Endre síremlékét

Ady7_Marosék szobor előtt

A Himnusz eléneklésével kezdődött a Fiumei úti sírkertben az az ünnepség, amelynek keretében a Nemzeti Örökség Intézet vezető munkatársai átvették a nagy magyar költők egyik legnagyobbika, Ady Endre felújított síremlékét. Az örömteli eseményre egy Stockholmban élő, magyar sportoló házaspár, az olimpiai ezüstérmes tőrvívónő, Maros Magda és férje, az egykori kiváló kardforgató, dr. Csillag István nagyvonalú anyagi támogatása révén kerülhetett sor.

A Himnuszt követően Lukács Sándor Jászai Mari díjas színművész elszavalta a költő 136. Ady8_Lukács Sándorszületésnapja alkalmából rendezett ünnepség hangulatához jól csatlakozó „Hazamegyek a falumba” című Ady verset, majd a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) elnöke, Radnainé dr. Fogarasi Katalin mondott beszédet. Az elnök-asszony emlékeztetett az adományozók Ady Endréhez való kötődésének több szálára is. Így például megemlítette, hogy Csillag István professzor az Erdélyi Zilahról származik, s azt is szóba hozta, hogy Ady Endre fivére, Ady Lajos többek között Csillag István nagyapját is oktatta tanulmányai során.

A távolban élő, de magyarságát következetesen megtartó és megvalló házaspár igen gyakran látogat haza, Magyarországra, miként számos rokoni és baráti kapcsolatot ápolnak Erdélyben is. Több helyen megfordultak az évek során, ahol Ady Endre rövidebb-hosszabb ideig élt, s apránként érett meg bennük a gondolat, amelyet most konkrét cselekvés követett.

Ady3_ünneplők

Az elnök-asszonyt követően ismét egy Ady verset hallgathatott meg az emlékező közönség. Ugyancsak Lukács Sándor előadásában hangzott el „A föl-földobott kő”.

A Csillag házaspár áldozatkészsége példaértékű, miként az a szerény hozzáállás is követésre méltó, ahogyan ezt az önkéntes vállalást végigvitték. Az ünnepségen például nem kértek szót, beérték az örömteli látvánnyal. A megható együttlétet a Szózat eléneklése zárta le. Ady2_Maros és férje

Az ünnepi eseményen megjelent Maros Magda számos, sportágbeli társa is. Így például Sákovicsné Dömölky Lídia, Juhász Katalin és Rejtő Ildikó olimpiai bajnokok, Bóbis Ildikó, Jármyné Gulácsi Mária és Szolnoki Mária olimpiai ezüstérmes tőrvívó is. Ott volt Kulcsár Krisztián olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, a szövetség egyik alelnöke és Kovács Tamás olimpiai bronzérmes kardforgató, a magyar paralimpiai vívó válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitánya is.

Ady9_Hat olimpiai érmes

 Balról: Bóbis Ildikó, Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Szolnoki Mária, Juhász Katalin, Jármyné Gulácsi Mária

This entry was posted in Egyéb and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.