Stefan Svitek féligazságai

Stefan Svitek, a női kosárlabda-válogatott szlovák szövetségi kapitánya. Mti Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János

Érdeklődéssel és némi értetlenséggel olvastam a hírt a sportnapilapban,hogy a női kosárlabda-válogatott kapitánya, a szlovák Stefan Svitek hirtelen elszerződött a csehekhez. Természetesen a dolog nem ilyen egyszerű. Ahogy mondani szokták, az éremnek több oldala is van.

Finoman szólva is szalmalábakon áll az egyébként elismert szakember magyarázkodása. Azt mondja többek között Svitek – aki a magyar válogatottal az idei Eb-n úgy végzett a 9-12. helyen, hogy az olaszoktól mindössze egyetlen ponttal maradt alul -, hogy a magyar szövetség nem siette el a dolgot, ő nem gondolkodott a váltáson, a szövetség nem lépett, néhány napja viszont megkeresték a csehek.

Eddig rendben lennének a dolgok, innen viszont elkezd „sántítani” a szakember magyarázkodása. Ő ugyanis azt mondta, szívesen dolgozott a rá bízottakkal, ők is vele, a szövetség pedig minden támogatást megadott a munkájához. Az összeállításban arról is szó esett, hogy a magyar vezetők számítottak Svitekre, tehát minden szép és jó volt.

Ebbe a képbe „durrantottak” bele a csehek az ajánlatukkal. Svitek azt is hangoztatta, hogy kérői gyors választ kértek, s ha ő nemet mond, akkor azonnal mást keresnek meg. Az is „kiderült”, hogy családja Prágába költözik, ami szintén fontos szempont lehet.

A jochapress.hu-nak (nyilván nem egyedül vagyok ezzel így!?) van némi ellenvéleménye a túl egyértelműnek tűnő érvekkel szemben. Svitek ugyanis klubszinten (legalábbis a pillanatnyi helyzet szerint) továbbra is Magyarországon marad, hiszen aláírt az élvonalbeli női csapathoz, a diósgyőri Aluinvesthez.

Márpedig ha ott is dolgozni fog, erősen megkérdőjelezhető, hogy az onnan vagy 600 kilométernyire fekvő Prágában több időt fog tudni a családjával tölteni, mintha a magyar válogatottnál marad. Ez esetben ugyanis akár Kassán él a családja, akár Budapestre költözik, egyértelműen több ideje juthatott volna szeretteire.

Azt meg kimondottan nehezen hiszem el, hogy amennyiben 24 óra gondolkodási időt kér a csehektől, azt azok nem adták volna meg. Ha Svitrek korrekt, akár egy nap alatt is tisztázhatta volna a magyar szövetséggel: komolyan számítanak-e rá, vagy sem? Ha igen, órák alatt szerződést köthettek volna. Ha a magyarok nem adnak egyértelmű választ, akkor még mindig aláírhatott volna a csehekhez.

Ami nagyon valószínű, hogy a csehek jócskán ráígértek Svitek június 30-ig volt bérére, de persze erről a lehetőségről egyetlen szó sem esik. Pedig a Budapest-Diósgyőr távolság mindenképpen kényelmesebb lehetett volna, mint a Prága-Diósgyőr közötti ingázás.

Ám ez így túl egyszerű lett volna. Stefan Svitek a bonyolultabb megoldást választotta. Jó szakember, akit szerettek a játékosok és viszont. Fegyverneki Zsófia szerint nagyon jól tudtak együtt dolgozni. A válogatott – szerencsés sorsolással ugyan, de – előbbre is tudott lépni. Ilyen előzmények után az emberfia kétszeresen sajnálja, hogy Svitek a kevésbé korrekt megoldást választotta. Más kérdés, hogy a mai erkölcsi normákba az ő „lelépése” bőven belefér.

És ez az egész ügy legszomorúbb tanulsága.

(jochapress / Jocha Károly)

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.