Szalai László: 5-6 ezer jó utánpótlásedző kell

szalai_laszlo1_mlsz_sportmenuAz MLSZ edzőképző központjának vezetője és az U20-as, valamint az U21-es utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Szalai László a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége volt.

Elmondta, 5-6 ezer jól felkészült edző nagyon hatékony munkát tudna végezni az utánpótlásban, és bízik abban, hogy az U20-as vb után megtalálják az utódját a válogatottnál.

Szalai László a Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta, jelenlegi két pozícióját (az edzőképzés irányítása és a szövetségi edzőség) külön projektként kell kezelni. Hosszútávon, 2020-ig kell úgy rendbe tenni a magyar edzőképzést, hogy arra lehessen futballt építeni. Az U20-as válogatott vb-re való felkészítése a rövidebb projekt. „A megbízás a világbajnokságig tart. Reményeim szerint, utána a szövetség ki fogja jelölni azt a szakembert, aki az U21-es Eb-selejtezőkre viszi majd a csapatot, én pedig újra teljes gőzzel az edzőképzésben dolgozhatok.”

A válogatott céljairól is beszélt a szakember. Mint mondja, vannak bizonyos mutatószámok, amelyek a játékosok teljesítményét jellemzik. Látják, hol tart a világ élvonala és hol a magyar játékosok. „Amit célul tűztem ki az, hogy a feltárt különbségeket próbáljam csökkenteni ezalatt a hét hónap alatt – ezt szisztematikus, koncentrált munkával próbálják megtenni. – Szeretnék a csoportból továbbjutni, ott pedig már párok lesznek, ellenfélfüggő, hogy meddig juthatunk. Nem lennénk sportemberek, ha nem azt tűznénk ki, hogy minél előrébb végezzünk.” A témával kapcsolatban azt is elárulta, ha az NBI-es és NBII-es csapatok edzői partnerek lesznek, és megkapja a játékosokat, felkészülten utaznak majd ki a világversenyre.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke pár napja azt mondta, hogy a jelenlegi utánpótlásedzők harmada is elég lenne, ha megfelelő képzettséget kapnak. A szakember erre is reagált. „Magyarországon körülbelül 10-15 ezer edző dolgozik, többségében papírral. Én úgy számoltam, ha az utánpótlásrendszer át lesz strukturálva jövő nyártól, akkor 5-6 ezer jól felkészült edző nagyon hatékony munkát tud végezni az utánpótlásban. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség a többiekre, de a konkrét effektív munkát ezek az edzők el fogják tudni végezni” – vélekedik, és mint mondja, az új képzésekben végző edzők már a tömegesítésben kiválóan teljesítő Bozsik-program legalsó szintjén is bekapcsolódhatnak. Az utánpótlás diplomák, főleg a grassroots-licenc az 5-13 éves korosztály képzésére készíti fel az edzőket.

Szalai László kinevezése után volt némi ellenállás az edzők részéről, de a szakember szerint megfordult ez a folyamat. „Érzik az edző kollégák, hogy sokat tettünk értük az elmúlt másfél évben – nyilatkozta, majd kiemelte, sok programot szerveznek, a kurzusokon, a továbbképzéseken láthatják a kollégák, hogy értük dolgoznak. – Örülnek annak, hogy megmozdult valami a magyar edzői karban.”

SportTV

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.