Szántó Imre: rendőrségi ügyet nem tussolhattam el!

Szánto Imre_JPTöbb mint egy hónapja annak, hogy Szántó Imre mesteredző – a népszerű Öcsi bácsi – levelét megírta. Egyeseknek meglepetést, másoknak egyenesen döbbenetet okozott annak tartalma, hiszen a sikeres szakember nem kevesebbet közölt, mint azt, hogy végleg lemond az utóbbi évek legeredményesebb tanítványáról, Harcsa Zoltánról. Öcsi bácsitól elsősorban az iránt érdeklődött a „jochapress.hu”, hogy nem bánta-e meg az akkori, végérvényesnek meghirdetett döntését?

– Zolikának már korábban is voltak kisebb kilengései, melyeket azonban még egymás között el tudtunk intézni – így Szántó. – Az az eset azonban, ami miatt kiborult a bili, már egészen más kategóriába tartozik. Ezt az ügyet sem nem tudtam, sem nem akartam takargatni.

– A történések mégis csak azért kaptak nyilvánosságot, mert Ön „feldobta” az ügyet…

– Négy héttel az Európa-bajnokság előtt, egy pénteki napon történt. Nekem fel kellett jönni Tatáról Budapestre, de két edzőkollégám is ott maradt, tehát a fiúk nem voltak egyedül. Zoli előbb kicsit rátöltött, majd elkötötte versenyzőtársa, Varga Miklós autóját, amelyet azután éjjel egy órakor totálkárosra rombolt. Miután megbeszélésünk értelmében a kétmilliós kárt megtérítette, így vállaltam a további felkészítését, különös tekintettel az Eb közelségére.

– Végül mégis elváltak útjaik.

– Több okból is ezt kellett tennem. Miután egyértelműen ö volt a hunyó, ráadásul az ittas vezetés és karambol egyértelmű rendőrségi ügyet vont maga után, én őt meg akartam büntetni. Dr. Csötönyi Sándor elnök úr viszont azt mondta, földön fekvő emberbe nem rúgunk bele és megvétózta az én nevelő szándékú előterjesztésemet. Ezzel a mentegetéssel ma sem értek egyet, hiszen Harcsa komoly havi ösztöndíjat kap, másrészt ezzel az én tekintélyem is jelentős csorbát szenvedett előtte.

– Az Európa-bajnokságon tanítványa bronzérmet szerzett.

– 2009. októbere óta minden edzését én vezettem, talán valami közöm nekem is van ehhez a sikerhez. Ezt követően mondom, hogy az említett eset miatt akkora bizalomvesztés állt be közöttünk, amit az én erkölcsi normáimmal már sem nem tudok, sem nem akarok kompenzálni. Amit elértünk, elértünk, én ezzel az Eb-vel befejeztem Harcsa Zolikával a közös munkát. További sikereket kívántam neki, békében váltunk el, ő oda igazol, ahova akar. Az eddigi klubja, az Unio Sport Kispest semmiféle akadályt nem támaszt távozási szándékával szemben.

– Harcsával nem csak a legeredményesebb tanítványát veszette el, hanem a benne rejlő, potenciális lehetőséget is. Hogyan fogja ezt a veszteséget pótolni?

– Ne sajnáljon engem senki, amíg lépni fogok tudni, mindig lesz minőségi munkám! Kis túlzással zúdulnak hozzám azok a jelentkezők, akik hajlandóak a komoly munkára és persze egy bizonyos szintig tehetségesek is. Másfél éve nálam készül például a 20 éves Király Viktor (64 kilós), a vele egykorú Hegyi Barnabás (75 kg), a két évvel még fiatalabb, ugyancsak 75 kilós Tóth Imre, aki feljebb fog menni. Megemlítem még a szintén tehetséges Sinkó Krisztiánt (19 év, 60 kg) és öccsét, Zoltánt (18, 64). A most induló, félprofi ligában komoly lehetőségeket lát és ezért tért vissza a 64 helyett a továbbiakban 69 kilóban versenyző Káté Gyula is. Bőven van mit tennem, hét-nyolc embernél többel nem is szabad foglalkozni, de tulajdonképpen ez is már egy kicsit sok…

– Pedig egyik, korábban szép sikerrel szerepelt tanítványát, a szintén újra kezdő Bedák Pált még nem is hozta szóba.

– „Pimpa” a mintagyerekek közé tartozott, ezért nagyon bízom benne, hogy ismét formába tud lendülni. Az első gyakorlásra plusz tíz kilóval jött le, így neki a legfőbb feladata az, hogy következetes edzésmunkával és módszeres étkezéssel „leereszkedjen” 55 kilóig. Ha ez három hónap alatt sikerül neki, akkor kezdődhet az igazi formábahozás a majdani, az ötvenkét kilósok között tervezett meccseire. Végül, de nem utolsó sorban tudatom azt a szakmai érdekességet is, hogy a már 37 éves Kótai Mihály is alkalomszerűen látogatja az edzéseinket.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.