Szász Emese bronzérmes Budapesten

A negyeddöntőben Jana Zvereva (jobba) volt Szász Emese ellenfele MTI Fotó: Ilyés Tibor

A negyeddöntőben az orosz Jana Zvereva (jobba) volt Szász Emese ellenfele
MTI Fotó: Ilyés Tibor

Bronzérmet nyert a párbajtőröző Szász Emese csütörtökön a budapesti vívó-világbajnokságon.

A MOL Vívó Világbajnokság délutáni programjában a női párbajtőrözők léptek pástra a SYMA Csarnokban. A magyar színeket Révész Julianna és Szász Emese képviselte, az első akadályt mindketten sikerrel vették.

Az első kör igazolta a számításainkat. Julianna ugyan “csak” 15:12-re verte a svéd Samuelssont, csakhogy végig vezetett, 14:9 is volt az eredmény. Emese pedig úgy győzte le 15:5-re Van Erven Garciát, ahogy egy magyar klasszisnak kell egy feltörekvő kolumbiait.

A folytatásban sajnos, feleződött a magyar miniküldöttség – azaz nézzük inkább úgy: Szász Emese bejutott a nyolcaddöntőbe. Révészt pedig egyetlen hajszál választotta el tőle… A kanadai Guy verhető riválisnak tűnt, de tudtuk, nem lesz könnyű, hiszen jó nevű oroszt búcsúztatott az első körben. Sokáig Julianna taktikája érvényesült – egészen nyolc és fél percig. Ez idő alatt 11:8-ra elhúzott, s a győzelmet ugyan nem könyveltük el, de kicsit azért hátra dőltünk. Guy viszont előre. Támadott, talált, egyenlített, majd a hosszabbításban bevitte a győztes találatot.

Szász Emese viszont megint csak kirobbanó formában vívott. Olyannyira, hogy… de ezt a mondatot még nagyon korai lenne befejezni. Maradjunk annyiban: az orosz Andrjusinát oktatta a vívás alapjaira, különös tekintettel a “Hogyan vigyünk be flessel egylámpás, kristálytiszta találatot?” passzusra. Nos, ezt oly mértékben fejlesztette tökélyre, hogy néha még Mestere, Kulcsár Győző is elégedetten bólogatott a “kócskalitkában”, avagy az edzőknek kijelölt kutricában. Ennek eredménye egy 15:9-es győzelem lett, és a 16 közé jutás. Jöhetett a következő ellenfél, az észt Emrich, akit a zágrábi Eb-n egy körrel később, az éremért múlt felül Emese.

Megint nyert, még simábban, mint a horvát fővárosban. Jó formájára jellemző, hogy már azért összeráncoltuk a homlokunkat, hogy az első három perc 5:5-ös döntetlennel ért véget. Aztán kisimult az arcbőr, Emese pillanatok alatt elhúzott, és kétséget sem hagyott afelől, hogy a negyeddöntőben a helye. A vége 15:10 lett.

A negyeddöntő után elmondható: amit eddig írtunk Emeséről azt bátran szorozzuk meg kettővel. Az orosz Zverevának nagyjából addig volt esélye, amíg 0:0 állt az eredményjelzőn. Na jó, a történeti hűség kedvéért volt 0:1 is. Aztán csak a magyar vezetett. Méghozzá egyre jobban és jobban. Az orosz kanosszajárása 15:7-nél ért véget. Ezzel Szász Emese megszerezte küldöttségünk második érmét, és azért sem voltunk elkeseredve, hogy a másik ágon a világranglistát vezető román Branza kikapott az észt Beljajevától.

Az észt Beljajeva elleni asszója kiegyenlített volt, többnyire Szász vezetett, de az észtnél is volt az előny. A végjátékhoz közeledve Beljajeva 13-11-re elhúzott, innen még visszakapaszkodott a magyar párbajtőröző, de az utolsó tust – már a ráadásban – az észt adta, így Szász az idei Eb-n kiharcolt harmadik helye mellé egy vb-bronzot is nyert.

A világbajnoki bronzérmes Szász Emese nyilatkozata: „Sajnos Beljajeva nagyon elhúzott a végén, rohanni kellett az eredmény után. Hátrányból jöttem vissza, és éreztem, hogy egy végső tus fog dönteni, ezért is kértük a finist. Rég vívtam az észt ellen, többet kellett volna támadni, ez lehetett volna a kulcsa a sikernek. Egy ilyen versenyre mindenki aranyért jön, én pedig különösen, mivel eddig nem nyertem vb-t. Az aranyra még várnom kell… Jó volt a hazai közönség előtt versenyezni, boldog vagyok, hogy dobogóra állhatok.”

Ebben a fegyvernemben háromszor avattak magyar világbajnoknőt, 1991-ben Budapesten és egy évvel később Havannában Horváth Mariann nyert, aki ma az Eurosport kommentátora. A 2006-os torinói világbajnokságon pedig az akkor már kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Forrás: Fencing

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.