Szatmári-Satmareanu Lajos nem fél a magyaroktól!

SatmareanuNegyven évvel ezelőtt lehetett félni a Magyar focistáktól most már nincs miért – véli Szatmári Lajos egykori román válogatott labdarúgó. 

A Nagyszalontai születésű Szatmári Lajos a Dolce-sport.ro-nak adott interjúban mesélt a hetvenes évek román-magyar mérkőzéseiről és arról, hogy milyen volt erdélyi magyarként a román válogatottban focizni.

A most 70 éves Szatmári Lajos tagja volt a mexikói világbajnokságon résztvevő román válogatottnak és legjobb mérkőzéseit pont a magyar válogatott ellen vívta. 1972-ben Budapesten az ő találatának köszönhetően döntetlenre végződött a Magyarország – Románia találkozó és így a román válogatott egy lépésre volt az EB szerepléstől.

Szatmári a gólra mai napig emlékszik: „Anghel Iordănescu szögletből beívelt labdáját úgy fejeltem be, hogy a beadás pillanatában magyarul azt kiáltottam „hagyjad!” és én könnyedén befejeltem.”

foci_Szatmári Satmareanu Lajos, marosv.rádióSzatmári Lajos azt is elárulta, hogy annak ellenére, hogy az ő gólja mentette meg a románokat, magyarsága miatt veszélyben volt a válogatott szereplése, hisz a Kommunista Párt azt kérte Angelo Niculescu szövetségi kapitánytól, hogy ne küldje pályára a magyarok ellen, mert el fogja adni a mérkőzést. De Niculescu bízott játékosában és ellenállt a párt kérésének, mint kiderült: jól döntött.

Szatmári Lajos a hétvégi román – magyar összecsapásról úgy véli Victor Pițurcă együttese könnyedén legyőzi a magyarokat, viszont aggódik amiatt, hogy Magyarországon rengeteg futball akadémia épült és egyre több romániai játékos megy oda, ezért ha nem változik a helyzet néhány éven belül a magyarok ismét megverik Romániát.

„Remélem nem élem meg azt a napot.” – zárta az interjút Szatmári Lajos, aki jelenleg a negyedik ligás Unirea Mihăilești csapatát edzi, Giurgiu megyében.

(marosvasarhelyiradio.ro)

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.