Százezer meghajlással ünnepelnek a judósok

csel_100 ezer meghajlás,  14. 10. 22.A hagyományok szerint a sportág alapítójának, a japán Kano Dzsigorónak (Jigoro Kano) a születésnapján, október 28-án tartják meg minden évben a Judo Világnapját. A Nemzetközi Judo Szövetség kihirdette, hogy a Judo Világnapja ezúttal a megbecsülés (honour) üzenetét hordozza majd.

 Ennek apropóján a Magyar Judo Szövetség szervezésében a hazai judósok – és a felhíváshoz csatlakozó más sportágak képviselői (felkérést küldtek többek között a kajak-kenu, az atlétika, a torna, az úszás, a kézilabda, a birkózás, az asztalitenisz, a labdarúgás, a jégkorong, a kosárlabda, a vívás és az öttusa sportolóinak) – összesen százezer meghajlást próbálnak meg összegyűjteni. Az olimpiai sportágak közé tartozó, világszerte igen népszerű, csaknem húszmillió sportolót felvonultató küzdősportban a meghajlás a tisztelet és megbecsülés jele, a judóban minden edzés és küzdelem ezzel kezdődik és ezzel is ér véget.

csel_100 ezer  2,  14. 10. 22.A meghajlást minden sportoló számára fontos üzenetet tartalmat, a csapattársak, az edzők, az ellenfelek tiszteletét, megbecsülését fejezi ki. Az MJSZ elnöke, dr. Tóth László levelében azzal a kéréssel fordult más sportágak képviselőihez, hogy október 28-án az edzéseiken ők is ezzel a tradicionális mozdulattal köszöntsék egymást, emlékezzenek meg a judosport ünnepéről.

A Judo Világnapjának üzenete 2011-ben a tisztelet (Respect), 2012-ben a Judo mindenkiért (Judo for All), tavaly pedig a kitartás (Perseverance) volt. Az idén a megbecsülés jegyében ünnepel a Judo!

(MJSZ)

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.