Száztizenötéves a BEAC

Ma ünnepli fennállásának 115. évfordulóját a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club, amely a jubileum alkalmából november 23-24-én cégek, vállalatok számára rendez nagyszabású kupát.

A BEAC MTI-hez eljuttatott keddi közleményében az áll, hogy az 1898. november 5-én megalakult egyesület az I. ELTE Info-Park Kupa keretein belül akar sportolási, versenyzési lehetőséget biztosítani az egyetemmel kapcsolatban álló, illetve annak vonzáskörzetében működő cégek, vállalatok számára. A tornára péntekig jelentkezhetnek az érdeklődők, akik bővebb információkat a BEAC megújult honlapján találhatnak a kupáról.

A BEAC – az Eötvös Loránd Tudományegyetem klubjaként – fennállása óta öt olimpiai bajnokot adott a magyar élsportnak: 1912-ben Prokopp Sándor lövészetben, 1936-ban Csík Ferenc 100 méteres gyorsúszásban, Rajczy Imre pedig a kardcsapat tagjaként, 1952-ben öttusa csapatban Kovács Aladár, 1968-ban Németh Angéla gerelyhajításban nyert ötkarikás aranyat. Sportolói 1898 óta hét világbajnoki címet és több mint 400 magyar bajnoki címet szereztek a különböző sportágakban.

A BEAC – amelynek első elnöke báró Eötvös Lóránd volt – “arculatára mindvégig jellemző volt, hogy a sportágak igen széles választékát tárta az érdeklődők elé, és jelentős szerepet játszott több sportág hazai meghonosításában, népszerűsítésében” – olvasható a klub közleményében.

A BEAC jövőképe az, hogy egy olyan hírnevű, szakmai, sport- és egyetemi körökben viszonyítási pontként számon tartott klub legyen, ahol a hallgatók meghatározó szerephez jutnak, illetve ahol az egyetemi polgárok egyre növekvő számban sportolnak rendszeresen.

A klub tagsága elsősorban az ELTE hallgatóira és oktatóira épül, míg az utánpótlás-korosztályban meghatározóan a XI. kerület iskoláinak diákjai szerepelnek. A BEAC a főváros egyik legnagyobb szabadidősport-egyesülete közel 2000 rendszeresen sportoló hallgatóval.

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.