Széles Sándor: Gyurinovics Fanni a 2016-os olimpián megelőzi Hosszú Katinkát!

Szeles_Sandor2Miközben a magyar úszóválogatott gerincét alkotó versenyzők és vezetőik úton vannak a három hetesre tervezett, floridai edzőtáborozás célállomása felé, az évek óta toronymagasan legsikeresebb magyar úszóedző, Széles Sándor megkezdte nem tervezett pihenőidejét. A Mester ugyanis február 6-án, az ónos esős napon elesett, beverte a fejét, kórházi ápolásra szorult, majd többoldalú rábeszélés eredményeként az itthon maradást választotta.

Széles Sándort a személyes találkozás alkalmával a jochapress.hu arról kérdezte először: hogyan érinti ez az utazásról való lemaradás? Mennyire hiányzik neki az, hogy nem lehet ott az edzéseken, nem tehet folyamatosan észrevételeket?

„Mivel az év fő versenye, az augusztusban, Berlinben esedékes Európa-bajnokság még messze van, ezért ez a háromhétnyi távolmaradásom még „belefér”. Persze egészen más az, ha az ember folyamatos szakmai kontroll alatt tarthatja az embereit, s ha kell, improvizálhat is egy-egy finomítás erejéig az edzéstervben, de ez most így alakult. Ha szükség lesz rám, akár naponta többször is tudunk telefonon konzultálni.”

– Ezek szerint az edzések forgatókönyvét Ön állította össze…

„Természetesen. Két nap és két éjjel nagyon keményen dolgoztam, s a munka befejeztével nyugodtan dőlhettem hátra, mert elkészítettem a megfelelő útravalót.”

– Ugyan nem tegnap történt, de a vélemények azóta is erősen megoszlanak arról, kinek kellett megkapnia az „Év Edzője” kitüntető címet 2013-ban? Ezért rákérdeznék: Ön szerint Shane Tusup megérdemelten lett első? Nincs Széles Sándorban emiatt sértettség?

„Az élet történéseit többféle optikával is lehet nézni. Ha csak a puszta eredményeket nézném, nem volna kétséges a válaszom. Én azonban igyekszem felülemelkedni bizonyos tényeken és tendenciákon. Hány év óta bizonyítok a versenyzőimmel? Gyurta Dani 2012-ben olimpiai bajnok lett a 2004-es ezüstérem után. Bár „vastagon” igyekeznek elhallgatni, az is igaz, hogy az én markáns segítségemmel lett ugyanott olimpiai bajnok Risztov Éva is. Hogy most éppen Hosszú Katinkának volt egy nagy sorozata, ahhoz is gratulálok. Nekem pedig a megfelelő helyen és időben erre is meglesz a csattanós válaszom.”

– Talán már az augusztusi Európa-bajnokságon?

„Csak semmi kapkodás. Én csak a valóban nagy eseményekre fókuszálok, ezért az Eb-n nem feltétlenül kell villogniuk az embereimnek. A 2015-ös világbajnokság az már sokkal fontosabb, ott már „villantani” kell. A fő cél pedig természetesen a riói olimpia, 2016-ban.”

– Az ötkarikás csúcsesemény, amelyen a magyar sportközvélemény már szinte menetrendszerűen várni fogja Szélesék újabb sikereit? Jogosnak érzi ezt a várakozást?

„Jelen állás szerint igen. Gyurta Dani képességei adottak az ismétléshez, de akár öccse, Gyurta Gergely is nyerhet a 10 kilométeres távon, miközben ezerötszázon is döntős lesz, de akár még érmet is szerezhet. És akkor még nem fejeztem be a felsorolást.

– Esetleg folytatná, ha van szerencsém?

„Az igazi meglepetést a 2001-ben született Gyurinovics Fanni okozhatja. Ez a kislány ma 2:43 percet tud 200 mellen, 100 gyorson pedig 57.9 másodperc a pillanatnyi legjobbja. Természetesen ötvenes medencében, mert engem a rövidpályás programok nem izgatnak fel igazán. Ott vagyunk, mert rászoktunk, onnan is jönnek az első helyek, de a fontos az, amit az ötvenesben elérnek úszóim.”

– Gyurinovics Fanni tényleg villámgyorsan tör előre. Vele kapcsolatban mire gondol, amikor meglepetésre tartja képesnek?

„Konkrét olimpiai helyezést nem mondanék, azt azonban megkockáztatom, hogy 400 vegyesen 2016-ban megelőzi Hosszú Katinkát!”

Köszönöm a beszélgetést!

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.