Széles Sándor óvatosan derűlátó

Gyurta Gergely

Gyurta Gergely

Széles Sándor dicséri a „kis-Gyurtát”, de jelzi, hogy a nyílt vízi versenyzés nem éppen egy „Tippmixes” próbatétel.

Már csak két hét választ el a berlini úszó Európa-bajnokság rajtjától, egészen pontosan a „medencés” küzdelmek előtt megrendezésre kerülő nyílt vízi versenyek első napjától, augusztus 13-tól. A kontinensbajnokság magyar szereplői közül Gyurta Gergely (22) mindkét versenyformában próbára teszi magát, és Széles Sándor, a mestere szerint már a nyílt vizeken tempózva is kellemes meglepetéssel szolgálhat.

„Tényleg esélye van Gergőnek arra, hogy az európai ellenfelekkel csatázva jócskán felülmúlja a tavalyi világbajnokságon elért teljesítményét, amikor a 10 kilométeres távon a 18. helyet szerezte meg – mondta a nemrégiben életrajzi regényét megjelentető szakember a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. – A nyílt vízi versenyeket ugyanakkor aligha nevezhetném kiszámítható, vagy ha úgy tetszik, a Tippmixes fogadások körébe tartozó próbatételnek. Minden egyes verseny más: hol a víz hőfoka és minősége, hol a hullámzás, hol pedig a versenyzőtársak egészen más sportágakat idéző „megmozdulásai” miatt. Valójában minden rajt egy lutri. Nem véletlen, hogy ebben a versenyágban világranglistát sem készítenek, mert annyira sok a külső tényező, és ezért lehetetlen az igazságos összehasonlítás. Így aztán egy világverseny előtti jövendölés is könnyelműsködésbe fordulhat át. Én itt, a hódmezővásárhelyi felkészülési táborunkban csak abból indulhatok ki, amit az edzésen a saját szememmel látok, az pedig kétség kívül biztató. Feldobta a fiút a balatonfüredi EK futamon kivívott győzelme, és ezért is érzem úgy, hogy két hét múlva akár a dobogóért is harcolhat. De az ördög sajnos soha nem alszik…”

Az UTE válogatottjára négynapos pihenő után a sokkal kiszámíthatóbb környezetet biztosító uszodai versenyeken vár az újabb kihívás.

„Gergő nagyot úszott július közepén a debreceni nyílt országos bajnokságon és az ott teljesített 14:57.44 perces idejével az idei európai ranglista harmadik helyére került – folytatta a Gyurta fivérek mestere. – A versenyszám éllovasa 14:44.50-nel magasan az olasz csúcstartó Gregorio Paltrinieri, mögötte honfitársa Gabriele Detti következik 14:56.80-nal. Vélhetően hármuk közül kerül majd ki a berlini EB aranyérmese. Gergő ezen a távon tavaly a rövid pályás kontinensversenyen már begyűjtött egy első helyet, két évvel ezelőtt pedig Debrecenben nagymedencében bronzérmet nyert. Okkal remélhetjük tehát, hogy az érmes sorozata idén sem szakad meg.” – hangsúlyozta Széles Sándor, hozzátéve, hogy Gergő ott lesz a 800 gyors és a 400 méteres vegyes rajtjánál is.

Egy gondolat erejéig szóba került Gergő testvére, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel is, aki – edzőjével egyetértésben – a most következő európai rangadón kihagyja az úgynevezett „király-számát”, azaz a 200 méteres mellúszást. Ott lesz viszont ebben az úszásnemben az 50 és a 100 méteren indulók mezőnyében, és emellett a magyar váltó is számíthat a tudására.

„Dani 11 éve szinte megállás nélkül állt és áll a legnagyobb kihívások elébe, most viszont úgy döntött, hogy 2014-ben a decemberi katari rövid pályás világbajnokságon szeretne emlékezetes teljesítménnyel kirukkolni. És persze 2015-ben Kazanyban, a világbajnokságon, a következő olimpia „előszobájában”. A római VB óta mindent megnyert, amit csak lehetett, és most, a Londonból Rió felé vezető út felénél bőven megteheti azt, hogy a 200-on átmenetileg átengedi a terepet a vetélytársainak. E közben ugyanolyan keményen edz, mint a testvére, úgy is fogalmazhatnék, hogy olyan lendülettel, mint ha Berlinben a 200-on is elindulna…”

Mindehhez néhány statisztikai adat. Az európai ranglistát a 200 mellen idén a brit Michael Jameson vezeti 2:07.79-cel, Gyurta a harmadik a debreceni országos bajnokságon elért 2:08.72-vel. A 100 mellen is egy brit az éllovas, Adam Peaty 59.25-tel vezet, Gyurta 1:00.32-vel a hatodik. Ami pedig az 50 méteres számot illeti, itt a szerb Caba (Csaba) Siladji (Szilágyi) vezet 27.09-cel, Gyurta neve nem szerepel a legjobb 25 között, de ez valóban mellékes dolog, mert a „sprintet” csak amolyan levezetésnek szánja az olimpiai bajnok.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.