Szilágyi Áron bronzérmes a budapesti vívó világbajnokságon

Szilágyi Áron

MTI Fotó: Illyés Tibor

Az olimpiai bajnok magyar kardozó egy kitűnő nap végén a kard elődöntőjében egyetlen tussal kapott ki az orosz Nyikolaj Kovaljovtól.
Szilágyi Áron a legjobb 16 között az athéni bajnok Montanóval mérkőzött. Csakhogy London tavaly volt, Athén kilenc éve, és a mi klasszisunk egyszerűen bedarálta, remek vívással felőrölte az olaszt. És ezzel az is eldőlt, hogy lesz magyar érmes férfi kardban, mivel korábban Gémesi Csanád szintén pazar vívással verte meg a korábbi egyéni Európa-bajnokot, a fehérorosz Bujkevicset, és a két magyar egy ágon szerepelt.

Szilágyi Áron nem sok esélyt hagyott Gémesi Csanádnak, aki 14:6 után közelebb került hozzá, de végül az olimpiai bajnok 15:9-re nyert. Szatmári András közel járt az elődöntőbe kerüléshez, de végül 15:14-re kikapott az orosz Kovaljovtól.

Az elődöntőben idegesen kezdett Szilágyi Áron és bár vezetett, a rengeteg együttes találat után Nyikolajev kiismerte a magyar kardozó szándékát és a hajrában 12-10-es előnyre tett szert. Még innen is visszaküzdötte magát Szilágyi, sőt 14-14-re is ki tudott egyenlíteni. Végül a mindent eldöntő tust az orosz kardozó vitte be Szilágyinak. A másik ágon a Veniamin Resetnyikov 15-10-re nyert a román Tiberiu Dolniceanu ellen.

Szilágyi Áron: “Ez az első egyéni világbajnoki érmem, amivel elégedett is lehetnék, ugyanakkor hazai közönség meg akartam nyerni az elődöntőt, volt is rá esélyem, de sajnos ő jobban felkészült belőlem. Készülök tovább a csapatra. Ki kell pihennem magam szombatra. Hálás vagyok a közönségnek, remek hangulatot teremtettek.”

Női tőrben természetesen az olaszok domináltak, a legjobb nyolc között a visszatérő Valentina Vezzalit Arianna Errigo győzte le 15-8-ra, a Knapek Edinát búcsúztató Carolina Erba nem tudott bejutni a legjobb négy közé, őt Carolin Golubytskyi ejtette ki. A német lány délután olasz napot tartott, hiszen Erba legyőzése után egy “maratoni hosszúságú” elődöntőben 13-12-re múlta felül az olimpiai bajnok Elisa Di Franciscát. Végül a fináléban zsinórban már a harmadik olasz lány ellen lépett pástra Golubytskyi, ám Arianna Errigo túljárt az eszén. A fiatal olasz tőrözőnő Vezzali és Di Francisca után az olasz csapat harmadik egyéni világbajnoka lett.

MOL Vívó Világbajnokság

Férfi kard egyéni.

Elődöntő:

Szilágyi Áron-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 14-15, Veniamin Resetnyikov (orosz)-Tiberiu Dolniceanu (román) 15-10

Döntő:

Veniamin Resetnyikov-Nyikolaj Kovaljov 15-13

Női tőr, egyéni, döntő:

Arianna Errigo (olasz)-Carolin Golubytskyi (német) 15-8

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.